Acht kastelenroute

Vorden
34.70 Km 02:19 uur Fietsroute

Volg deze borden:

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Lekker fietsen langs de acht kastelen van Vorden in de Achterhoek.

De Achtkastelenroute bestaat al vanaf 1913. Sindsdien hebben duizenden fietsers de route gereden. De route kan worden gestart op het Marktplein in het dorp Vorden en heeft een lengte van ongeveer 34 kilometer. De route is met speciale gele zeshoekige routebordjes bewegwijzerd.

De fietsroute komt langs de volgende acht kastelen Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, 't Medler, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftskamp, Vorden. Ook fiets je over een aantal landgoederen met mooie landhuizen. Dit zijn: Het Suideras, Het Enzerinck en 't Zelle.

De meeste kastelen langs deze route worden particulier bewoond waardoor het grootste gedeelte niet opengesteld is voor bezoekers. Alleen Kasteel Vorden en de tuinen van Huis de Wiersse worden beperkt opengesteld voor bezoekers. En bij Kasteel Hackfort is in het koetshuis een restaurant ingericht.

 ‘s Zomers kan de tocht ook onder leiding van een gids worden gemaakt.

Start- en eindpunt VVV Vorden

Kasteel Hackfort

In het midden van de uitgestrekte landerijen ligt het centrum van landgoed Hackfort, het kasteel. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt Hackfort door de Spaanse troepen belegerd, geplunderd en vernield. Borchard van Westerholt laat het in 1585 weer opbouwen, nu met twee torens. De laatste ingrijpende wijziging van het complex heeft plaatsgevonden in 1788.

Kasteel Den Bramel

Kasteel Den Bramel is een buitenplaats en voormalig kasteel in het hart van de Achterhoek. Er wordt vermeld dat de eerste versie van dit kasteel uit 1396 komt. In het jaar 1645 is er weinig over van dit kasteel en het huidige gebouw dateert daarom grotendeels uit de periode 1720-1726. Het landgoed is opengesteld voor publiek, het kasteel zelf en de omringende tuinen zijn privé.

Kasteel De Wildenborch

Kasteel de Wildenborch, zoals dat nu te zien is, lijkt in niets meer op de sterke middeleeuwse vesting die tot in de zeventiende eeuw een grote defensieve betekenis had. De Wildenborch lag in een waterrijk en wild, moerassig gebied en die ligging maakte van het versterkte huis een bijna onneembare vesting. Alleen de huidige toren van het kasteel bevat nog resten van de oorspronkelijke middeleeuwse voorpoort.

Kasteel de Wiersse

Landgoed de Wiersse heeft zestien hectare aan historische en uitstekend onderhouden tuinen. In 1678 is de Wiersse in het bezit van Enno Matthias ten Broek, lid van het college van burgemeester en wethouders van Zutphen. In het gehele landgoed zijn sporen van historie merkbaar. In de zeventiende eeuw wordt de eerste formele tuin op het landgoed aangelegd binnen de huidige zestien hectare tuinen. Deze deels bestaande lanen, die evenwijdig lopen aan de binnen- en buitengrachten van het kasteel, getuigen daarvan.

Kasteel Het Onstein

Aan het einde van de vijftiende eeuw was landgoed Het Onstein in het bezit van Peter Onstedynk. Nadat het kasteel verschillende eigenaren en bewoners gekend had, restaureerde de volgende eigenaar het nodige aan het kasteel en de bijbehorende gebouwen. De huidige bezitter, de heer Melchers, heeft door een grondige restauratie het kasteel in zijn tegenwoordige toestand gebracht. Aan de achterzijde bevindt zich een fraaie siertuin. Het kasteel zelf is niet geopend voor bezichtigingen.

Kasteel De Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp wordt voor het eerst in 1626 genoemd en heet dan Kijfftskamp. In 1776 wordt er een landhuis gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl door Johan Hendrik Brass. In 1975 werd het bezit verkocht aan Stichting Het Geldersch Landschap die het landgoed verhuurt. De Kieftskamp is een van de best bewaarde achttiende-eeuwse landhuizen in Gelderland. Het kasteel is niet geopend voor bezichtiging.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden stamt uit de twaalfde eeuw, maar was toen totaal anders. Het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervoor was alleen de vierkante toren, die op dit moment nog te zien is, aanwezig. Kenmerkend aan dit kasteel is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de negentiende eeuw omgebouwd tot landhuis.

Kasteel Suideras

De eerste verhalen over Kasteel Suideras gaan terug tot 1326. Het huis Suideras heeft in de loop der tijden veel verschillende benamingen gekend. In 1736 werd het omschreven als ‘Soerhuys van outs genaamd Suderaes’. Het huis kende vele bewoners. Eén ervan is August Robbert van Heeckeren. Hij probeerde in de Franse tijd in Winterswijk een soort tegenrevolutie te ontketenen tegen de vrijheidsstrijders.

Startpunten

Kasteel Vorden
De Horsterkamp 8
Vorden
TOP Vorden
De Bleek
Vorden
VVV Gastvrijheidspunt Vorden
Dorpsstraat 12a
Vorden
Landgoed Hackfort
Baakseweg 8
Vorden
Landgoed de Wiersse
Wiersserallee 9
Vorden
Kasteel Den Bramel
Almenseweg 47
Vorden
Kasteel Onstein
Onsteinseweg 15
Vorden
Kasteel De Wildenborch
Wildenborchseweg 20
Vorden
Huize 't Medler
Ruurloseweg 115
Vorden
Het Enzerinck
Almenseweg 58
Vorden
De Kieftskamp
Lindeseweg 6
Vorden
Landgoed Zelle
Ruurloseweg 92a
Hengelo
Kasteel Vorden
De Horsterkamp 8
Vorden
TOP Vorden
De Bleek
Vorden
VVV Gastvrijheidspunt Vorden
Dorpsstraat 12a
Vorden
Landgoed Hackfort
Baakseweg 8
Vorden
Landgoed de Wiersse
Wiersserallee 9
Vorden
Kasteel Den Bramel
Almenseweg 47
Vorden
Kasteel Onstein
Onsteinseweg 15
Vorden
Kasteel De Wildenborch
Wildenborchseweg 20
Vorden
Huize 't Medler
Ruurloseweg 115
Vorden
Het Enzerinck
Almenseweg 58
Vorden
De Kieftskamp
Lindeseweg 6
Vorden
Landgoed Zelle
Ruurloseweg 92a
Hengelo