Opgeblazen infrastructuur: Begin brug bij IJsselpaviljoen richting Brug/IJssel
Oude IJsselbrug, 7201 AB Zutphen
|
Toon op kaart
Op 6 april 1945 bliezen de Duitse troepen bij hun terugtrekking de IJsselbruggen in Zutphen op, zowel de spoorbrug als de verkeersbrug. Ze trokken zich vervolgens terug in De Hoven. Deze bruggen hadden amper vier jaar gefunctioneerd, want ook het Nederlandse leger deed hetzelfde bij de Duitse inval op 10 mei 1940, waarop de Duitsers de bruggen lieten herbouwen.
Na de bevrijding van Zutphen startten de geallieerden onmiddellijk met de bouw van tijdelijke vervangingen. Er verrezen twee parallelle baileybruggen, vernoemd naar de Canadese generaal Harry Crerar, bevelhebber van het Eerste Canadese Leger. Deze noodbruggen, de Harry- en Crerarbruggen, waren essentieel om de aanvoerroutes naar West-Nederland te herstellen en de wederopbouw op gang te brengen. Op 29 mei 1945 opende generaal Crerar de bruggen officieel.
Ondertussen bleef het scheepvaartverkeer op de IJssel lange tijd gehinderd door het verwrongen staal van de opgeblazen bruggen. Pas in 1946 waren de oorspronkelijke spoorbrug en verkeersbrug hersteld, waarna ze feestelijk in gebruik werden genomen.
Fotograaf: Beek, Gerhardus ter. Regionaal Archief Zutphen. Fotonummer SZU002029450_011
Fotograaf: Zeijlemaker Regionaal Archief Zutphen Fotonummer: SZU002024994_006