'Soms vergeet je een beetje te dromen'

Kunstwerk Concentric Spheres van Louise te Poele ontspringt aan de Barlose bron

BARLO – Op een plek met een rijke historie, wordt binnenkort het nieuwste werk van kunstenares Louise te Poele onthuld. En wat krijg je als een kunstenares met Achterhoekse roots haar verbeelding loslaat op een plek vol herinnering, mysterie en geschiedenis? Juist: iets bijzonders. Louise werkt op Groot Deunk in Barlo (gemeente Aalten) aan Concentric Spheres, een kunstwerk dat net als dauw uit het ochtendgras lijkt te komen: stil, sprankelend, verrassend en onverwacht. “Het voelt bijna alsof het werk vanzelf op deze plek moest ontstaan”, zegt Louise, terwijl haar ogen twinkelen. Ze doelt op de bron die hier al zo lang bestaat. “Die bron zit niet alleen onder de grond, maar ook in de verhalen, in de energie van de plek. Concentric Spheres ontspringt daaraan.” Mooi gezegd, en precies wat het is: een kunstwerk dat wortelt in het verleden, maar reikt naar de toekomst.

Door Ayla Bennink

Het werk maakt deel uit van de viering 80 jaar Vrijheid in Gelderland, en komt op een plek voor bezinning. In opdracht van Stichting Groot Deunk en samen met projectleider Roos Smit ging Louise aan de slag. “We hebben Gerda Brethouwer van het Nationaal Onderduikmuseum betrokken. Zij heeft mij van heel veel informatie voorzien. Ook kreeg ik natuurrondleidingen en hadden leden van de Stichting Groot Deunk nog een heuse knipselmap voor me. Er is op deze plek heel veel gebeurd. Vrijheid is voor mij iets dat je kunt voelen in een plek. En ook iets wat gelaagd is. Het betekent niet voor iedereen hetzelfde.” Louise raakte geïnspireerd door de wisselende functies van Groot Deunk: van boerderij naar recreatiecentrum naar opvangplek voor vluchtelingen. “Dat vind ik het mooie,” zegt ze. “De plek is steeds opnieuw gebruikt, telkens door andere mensen, met andere dromen. Dat geeft een rijkdom aan verhalen waar je als kunstenaar mee aan de slag kunt.”

Een stilleven dat tot leven komt

Maar Concentric Spheres is niet alleen het product van haar eigen verbeelding. Louise werkte samen met buurtbewoners. “Twee buurmannen hebben de lasconstructies gemaakt.” Concentric Spheres is een Achterhoeks kunstwerk, in de breedste zin van het woord. “Het is echt een samenwerking, en dat voelt krachtig.” Er komen zes palen van vier meter hoog, met daarop 24 glazen ballen in verschillende kleuren. Dit idee ontstond vanuit een stilleven. De betekenis? “Concentric Spheres betekent voor mij iets als samengebalde tijd. Iedere bol staat symbool voor een andere tijd. Iedere kleur staat symbool voor een andere emotie, een ander verhaal of een andere droom. Het werk ademt mee met de omgeving en lijkt te bewegen. Het vangt de lucht, het zonlicht en het moment.” Voor Louise is kunst maken ook een manier van dromen. “Soms vergeet je in alle hectiek van de dag een beetje te dromen. Het kan als een openbaring voelen om even stil te staan en te denken: wat zou ik nu echt willen? En mijn dromen voelen als luxe, daar ben ik me van bewust. Wat mensen die geweld zijn ontvlucht vaak het meest wensen, is iets wat wij vanzelfsprekend vinden: vrijheid.”

Samen maken, samen luisteren

Louise geeft in aanloop naar de onthulling een workshop waarin stillevens gebouwd worden. “We gaan aan de slag met materiaal, licht en verhalen,” zegt ze. “Iedereen kan meedoen - het draait om samen iets creëren.” Aanmelden voor de workshop (op zaterdag 3 mei in het Nationaal Onderduikmuseum) kan via info@grootdeunk.nl o.v.v. droomstilleven. Daarnaast duikt ook de podcastserie van De Niemanders dieper in de geschiedenis van Groot Deunk. Muziek, interviews en persoonlijke verhalen smelten samen tot een luisterervaring die je meeneemt langs alle lagen van vrijheid, verlies én verbinding. Daar, op die plek waar het water nog altijd uit de grond omhoog borrelt, komt nu een kunstwerk dat uitnodigt tot mijmeren, ontmoeten en herdenken. Gericht op dromen en de toekomst. Nieuwsgierig geworden? De onthulling van het kunstwerk is op zaterdag 31 mei om 15.00 uur, en iedereen is welkom!

Lees het artikel in de Vrijheidskrant
Bekijk meer informatie over 80 jaar vrijheid op deze pagina.