De Stakenborg

Oude IJsselstreek

Landelijk en sfeervol genieten op De Stakenborg

VOORST - In de kleine buurtschap Voorst, gemeente Oude IJsselstreek, had een groep Duitsers op Hemelvaartsdag de eer om als eerste De Stakenborg in gebruik te nemen. De voormalige boerderij van de familie Van Hal is de afgelopen jaren omgebouwd tot stijlvolle groeps- en verblijfsaccommodatie. Deze kan in zijn geheel worden gehuurd (er is plek voor 24 personen), of alleen het voor- of achterhuis. Beide zijn geschikt voor maximaal 12 personen.

Bedrijven en organisaties zijn ook welkom op De Stakenborg voor vergaderingen en teambuildingactiviteiten. De familie Van Hal, die sinds 1724 eigenaar is, mikt daarnaast op trouwerijen. “De eerste trouwerij is op 23 juni”, zegt de 21-jarige Zoë van Hal. Samen met haar vader Charlie (57) leidt zij de verslaggever trots rond.

Tot ruim tien jaar geleden was De Stakenborg een gemengd boerenbedrijf met ongeveer zestig stuks rundvee en een akkerbouwpoot. “Nadat ook mijn vader was overleden, fokte ik alleen nog wat jongvee op”, zegt Charlie. Het bedrijf had geen toekomst meer en Charlie en zijn vrouw Dianne – die met hun dochters Zoë en Nicky in Silvolde wonen – besloten dat er een verbouwing moest komen.

Pen en potlood

In april 2018 was het dak als eerste aan de beurt, zonder dat er concrete plannen lagen voor De Stakenborg. Zoë: “We zijn in 2020 als gezin met pen en potlood op stoelen in het zand gaan zitten en gaan nadenken over hoe we het hebben wilden.” Dit leidde tot het vrijwel volledig strippen van de boerderij; alleen de gebintenconstructie en buitenmuren bleven staan. Daarna is het pand helemaal opnieuw opgebouwd waarbij zoveel mogelijk de indeling van de oude boerderij is aangehouden. Alle bijgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog zijn gesloopt. De Stakenborg anno 2023 is van het gas af en aangesloten op een warmtepomp.

Het resultaat van de ingrijpende en tijdrovende renovatie is een lust voor het oog en doet gemoedelijk, intiem, warm en huiselijk aan. Charlie: “Je hebt er een bepaalde ziel in gelegd, omdat het je ouders huis is geweest.” Op sommige plekken is bewust een mooi doorkijkje gemaakt naar de oorspronkelijke bebouwing. De historie van De Stakenborg gaat terug tot 1260! Sinds 2017 is het een gemeentelijk monument.

Mindervaliden

Het Achterhuis is geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Een van de tweepersoonskamers bevindt zich op de begane grond. In totaal telt dit gedeelte vijf slaapkamers en verder onder meer een verblijfsruimte, open keuken, twee badkamers, een speelzolder en eigen tuin.

Het Voorhuis heeft drie slaapkamers - waaronder één zespersoons -, een verblijfsruimte, een open keuken, badkamer, speelkamer en een eigen tuin. Beide delen van de Stakenborg zijn met een tussenwand van elkaar te scheiden. Huisdieren, roken en open vuur zijn niet toegestaan.

Rondom De Stakenborg ligt 22 hectare grond waarvan negen hectare natuurterrein. In het najaar gaat de familie Van Hal het nodige groen aanplanten. “We willen het wel landelijk houden, kinderen moeten buiten lekker kunnen ravotten en voetballen”, maakt Charlie duidelijk.

Uitvalsbasis

De ligging aan de fietsroute Doesburg-Bocholt en de rivier Aa-strang maakt De Stakenborg tot een prima uitvalsbasis voor toeristische uitstapjes. In de omgeving zijn er ook volop activiteiten zoals golf, paardrijden, wandelen met alpaca’s en bezoekjes aan Het Land van Jan Klaassen in Braamt of familiepretpark Megapret in Lievelde.

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.