Bermproject Gorssel

Wie zijn wij

Roman Reisinger (Amsterdam, 14-12-1970) begon zijn schilderscarrière op het Franse platteland in 2003. Hij verbleef daar in de aangename Zuid Franse streek Lot-et-Garonne en kon zich in alle stilte ontwikkelen in de verschillende facetten van het schildersvak. Zijn schildertalent erfde hij deels van zijn getalenteerde vader, Hans Reisinger. Van hem leerde hij de techniek van de Hollandse Meesters waarbij het licht een o zo belangrijke rol speelt. 
Na een aantal jaren keerde hij terug naar Nederland en opende samen met zijn echtgenote, tevens creatief partner verantwoordelijk voor de concepten en composities, Henriëtte Reisinger (Utrecht 02-12-1970), in de dorpskern van Gorssel (Gelderland), een kunstgalerie annex atelier. 

Inmiddels heeft Roman al heel wat uren achter zijn ezel doorgebracht. Om tot een bepaalde ‘productie’ te komen, schildert hij dagelijks, hele dagen. Dit vraagt vanzelfsprekend om enorme toewijding, concentratie en vitaliteit. Bloemstillevens zijn inmiddels een specialisatie van het echtpaar geworden. Elke bloem heeft immers een eigen, interessant karakter. Kleur, vorm, grootte, structuur zijn allemaal dingen waar bij het composeren rekening mee wordt gehouden. Het is een zoektocht naar evenwicht, harmonie maar ook spanning om uiteindelijk een compositie aantrekkingskracht en misschien zelfs tijdloosheid te laten hebben.

Ons bermproject 

In 2019 is ons bermproject van start gegaan. In dit project passen 12 kleine, lichte schilderijen van elke maand met de leukste en mooiste bloemen uit de Achterhoekse berm! Het project laat zien hoe veelzijdig en interessant onze bermen eigenlijk wel niet zijn. Soms worden planten, gemakshalve, bestempeld als onkruid terwijl het heel bekoorlijke bloemen heeft voor wie er langer bij stil staat. Een voorbeeld hiervan is de Haagwinde. Dit bermproject is tevens bedoeld als natuurdocument voor volgende generaties. Het geeft namelijk een tijdsbeeld van onze huidige bermen en de invloed van bijvoorbeeld het veranderende klimaat op de berm.
Maar liefst 8 maanden zijn inmiddels af, april tot en met november. De overige maanden zijn gecomposeerd en gefotografeerd maar moeten nog wel worden geschilderd. De kleine boeketten zijn allemaal in hetzelfde groene vaasje gemaakt maar zijn telkens heel verschillend. Soms zitten in dit piepkleine vaasje, van amper 5 centimeter, wel 14 soorten bloemen en dat is geen sinecure! 

Voor meer informatie www.romanreisinger.nl / 06-13039402 
permanente bezichtiging: Nijverheidstraat 19, Gorssel