Historische

Hanzesteden

Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Dat lees je tot op de dag van vandaag af aan de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. In de Achterhoek vind je twee Hanzesteden: Doesburg en Zutphen.

Over de Hanze

Het Hanzeverbond is ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden. In de veertiende en vijftiende eeuw groeide het verbond uit tot een machtige economische factor. De handel verliep vooral via het water. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijfsvigheid en de economie bloeide als nooit te voren. 

Doesburg, culturele stad

De stad heeft een aangenaam formaat, alles is op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. In de middeleeuwse straten met meer dan 150 monumenten komen cultuur en historie samen. Je vindt er vele ateliers, galeries en musea.

Historisch Zutphen

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd, vanwege de historische gebouwen die de skyline bepalen. Behalve bijzondere architectuur biedt de binnenstad van Zutphen ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur. Breng ook eens een bezoek aan de diverse galeries en werkplaatsen.

Hanzeroutes

Bij de Hanzeroute fiets je - voornamelijk via vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes - langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht, dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. De eeuwenoude Hanzesteden zijn nu de glorierijke havens langs deze fietstocht. Gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades doen de rijke geschiedenis herleven.