Wijngaarden

Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Er zijn zo’n twintig wijngaarden in de regio, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. In het voorjaar van 2004 werden de eerste wijnstokken geplant. De verzorging vergde veel toewijding: opbinden, onkruid rond de stam verwijderen, uitlopers snoeien en trossen uitdunnen. En dat allemaal met de hand, want het doel was het maken van kwaliteitswijn, geen massaproduct. Die zorg en toewijding proef je terug in de smaak van de wijn. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Slapen tussen de ranken

Bij enkele wijndomeinen vind je fijne overnachtingsadresjes! Je slaapt in een sfeervolle bed & breakfast of op een mooi gelegen kampeerterrein met uitzicht op de wijnranken. Wijngaarden met B&B zijn: Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt, Wijngaard Schepershof in Groenlo en Wijngaard Um d'n Olden Smid in Zelhem. Wijngaarden met kampeerterrein: Avitera Wijngoed-Camping in Azewijn, Erve Zonnehoeve in Vorden en Erve Wisselink in Eibergen.

Fietsen langs wijngaarden

In 2016 zijn er zes geheel nieuwe fietsroutes uitgezet, die langs de wijngaarden leiden. De rondgaande routes gaan door verschillende delen van de Achterhoek en variëren in lengte. Elke route voert dwars door het prachtige Achterhoekse coulisselandschap en passeert verschillende wijngaarden. Dus stap op de fiets en ontdek de Achterhoekse wijnbouw, bezoek romantische wijndomeinen en ontmoet bevlogen wijnbouwers, die je vol trots en met passie vertellen over hun bedrijf. Al fietsend van wijngaard naar wijngaard, ontdek je hoe mooi de Achterhoek is.

Beleef de Achterhoekse wijnbouw

De wijnbouwers laten je graag de Achterhoekse wijnbouw beleven. Zij organiseren rondleidingen door de wijngaarden, wijnproeverijen, wijnfeesten en volledig verzorgde arrangementen. Gedurende het jaar zijn er daarnaast verschillende evenementen die in het teken staan van de wijn. 

Bekijk de brochure

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: