Brug

Kerkenpaden

Over verborgen paden langs verborgen plekjes

In de zeventiende eeuw is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. Hoewel het katholicisme in 1627 verboden was, bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Ze bezochten schuilkerken of liepen naar de kerk in Zwillbrock, net over de Duitse grens. De gelovigen moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden. 

In de jaren negentig namen her en der in de Achterhoek buurtbewoners het initiatief om de karakteristieke, oude paden te restaureren. Het gaat daarbij niet alleen om cultuurhistorisch herstel, maar ook om landschapsontwikkeling. Zo zijn op diverse plaatsen kikkerpoelen aangelegd en delen van beekjes hersteld. 

Elf fietsroutes
In de bundel die te koop is bij VVV's en toeristisch bedrijfsleven vind je elf fietsroutes die je langs een of meerdere van deze verborgen paden leiden. De routes zijn samengesteld op basis van het fietsknooppuntennetwerk. Je volgt eenvoudig de genummerde wit-groene knooppuntenbordjes. Bij elke route lees je meer over de bezienswaardigheden die je aandoet en krijg je tips voor horeca onderweg. Veel fietsplezier!


 

Filteren

Wissen
Filteren
  • Afstand

  • Duur

  • Plaatsen

Filter op:

  • Type route