Een dak boven je hoofd

Anholt

Megchelen

Download GPX-bestand
16.8 Km Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Oranjeplein 1, 57Megchelen

Als op 1 april 1945 de kruitdampen boven Megchelen weer optrekken, blijkt dat veel huizen en boerderijen onherstelbaar beschadigd zijn. Met frisse moed worden er tal van noodwoningen gebouwd met de aanwezige puinresten. De één wat sterker of groter dan de ander. Bijna al die noodwoningen zijn inmiddels weer verdwenen. Maar één piepklein exemplaar, is recent gerestaureerd: ‘De Moezeköttel’.

De oude Moezeköttel

In 1940 ziet een 7-jarig jongetje de Duitse soldaten op De Zwanenburg langskomen. Dat de oorlog begonnen is, realiseert hij zich nog niet. In maart 1945 is het jongetje 12. Op het boerderijtje ‘De Moezeköttel’ van zijn oom en tante hebben zo’n tien Duitse soldaten hun intrek genomen. Ze zijn er nooit allemaal tegelijk, maar ze rouleren. De soldaten horen bij twee kanonnen, die aan de westkant van het boerderijtje staan opgesteld.

Onder vuur

Als de geallieerden in maart 1945 hun verkenningsvliegtuigen vooruit sturen, worden de Duitse soldaten bij De Moezeköttel onrustig. De kanonnen staan opgesteld onder wat populieren maar die hebben eind maart nog geen blad. De kanonnen zijn dus open doelen. En dan begint op vrijdag 23 maart het schieten. Elk schot van de Duitsers wordt beantwoord door de Canadezen en Engelsen. Granaten ontploffen en fosforpatronen zetten boerderijen in brand. De rust keert pas terug na de bevrijding op 28 maart. Van de oude ‘Moezeköttel’ resteren alleen nog wat stenen.

Lees meer

Huis Landfort

Landfortseweg 4, 7078 BT
Megchelen, Nederland

Deel deze route