Fataal verzet

Ulft

Terborg

Varsseveld

Dinxperlo

Gendringen

Silvolde

Download GPX-bestand
52.5 Km 4:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Oranjeplein 1, Megchelen

Tijdens de bezettingsjaren neemt het verzet toe. ‘De ondergrondse’ pleegt aanslagen op nazi’s en collaborateurs. Ze overvallen distributiekantoren, helpen onderduikers en verspreiden ongecensureerd nieuws. Achteraf klinkt dat gemakkelijk maar hun acties waren vaak ongelofelijk spannend. Er was veel moed nodig én je moest bereid zijn om je leven te geven. Of misschien nog wel erger, dat van vele onschuldige anderen.

Verzetsgroep De Bark

Het is eind februari 1945. Per toeval stuiten drie Duitse offi cieren op de vervallen boerderij De Bark. De offi cieren gaan de boerderij binnen, niet wetende dat er dertig verzetsstrijders wonen. Die hebben weinig keus: Ze proberen de Duitsers nog over te halen om te deserteren, omdat de oorlog niet lang meer zal duren. Als de Duitsers weigeren, besluit de verzetsgroep de offi cieren én hun chauffeur op te hangen. Om een wraakactie te voorkomen, wordt een auto-ongeluk in scene gezet.

De oogst

De bezetter heeft al snel door dat het geen ongeluk is. Ze zijn woedend en eisen dat de NSB-burgemeester vijftig mensen aanwijst om gefusilleerd te worden. Op 2 maart worden op deze akker zesenveertig mensen doodgeschoten. Als de boer later dat jaar het graan oogst, valt hem op dat het graan op de plek van de executie hoger is dan het andere graan. Hij oogst het gescheiden van de rest en bewaart het in een glazen stolp. De stolp maakt onderdeel uit van het huidige monument.

Lees meer

TOP Van Hal

Grensweg 13, 7083 AM
Voorst Oude IJsselstreek, Nederland

Deel deze route