Kerkenpad rondje Lievelde

29.10 Km 01:56 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Maak kennis met de historie van de 80-jarige oorlog en de zichtbare herinneringen aan deze bewogen tijd.

Startpunt Onthaasten in de Achterhoek

Vanaf Onthaasten in de Achterhoek ga je linksaf de Parallelweg op. Volg de bordjes naar knooppunt 37.

Boederijmuseum Erve Kots

Tijdens de Tachtig Jarige Oorlog werd, het door de Spanjaarden bezette, Groenlo belegerd door het Staatse leger. Het hoofdkwartier van prins Frederik Hendrik bevond zich op de Lievelder Es en dit werd dan ook ‘het Quartier van den Prins’ genoemd. Boerderijmuseum Erve Kots is hier tegenwoordig gehuisvest, genoemd naar de oorspronkelijke bewoners, de familie Kots. Tegenwoordig is Erve Kots bekend om zijn pannenkoeken en als openluchtmuseum. Tegenover Erve Kots ligt Kaasboerderij Weenink met een uitgebreid assortiment aan eigengemaakte kaas-, melk- en streekproducten.

Groenlo

Om Groenlo is fel gestreden tijdens de Tachtig Jarige Oorlog. Het Staatse leger, onder leiding van Prins Frederik Hendrik, heroverde Groenlo in 1627 van de Spanjaarden. Dit zou hem uiteindelijk de naam ‘stedendwinger’ opleveren. In Groenlo is de roemrijke vestinggeschiedenis uit de 16e en 17e eeuw opnieuw tot leven gebracht. Het stratenpatroon in de binnenstad met de stadsgracht zijn onmiskenbaar een vesting. Op de stadswallen staat het Grolse kanon, achtergelaten door Frederik Hendrik, tevens zijn diverse replica’s van kanonnen geplaatst. Ook besteedt het Stadsmuseum veel aandacht aan die Spaanse tijd. In de Oude Calixtuskerk wordt in het zomerseizoen het multimediaspektakel ‘de Slag om Grolle’ getoond. In de nieuwe Calixtusbasiliek kan men de toren beklimmen. Meer informatie via de VVV Groenlo, tel (0544) 46 12 47.

Lievelde

Lievelde (in het Nedersaksisch ‘Leeuweld’) is één van de kerkdorpen van de gemeente Oost Gelre. Lievelde is ontstaan als krans-esdorp, een vruchtbare es waar om-heen boeren zich vestigden. Rondom de es, aan de buitenzijde van de krans-es bebouwing zijn op verschillende plaatsen voorbeelden van het zogenaamde ‘kampenlandschap’ (bouw- en weiland met een boerenwoning) te zien. Afwisselend zijn daar eenmansessen, soms met steilrand en lager gelegen gronden, omzoomd met houtwallen te zien: het typische Achterhoekse coulisselandschap.

Engelse Schans

Frederik Hendrik heroverde Groenlo in 1627 van de Spanjaarden. Voor deze herovering maakte hij gebruik van een insluitingslinie, die zijn soldaten aanlegden. De insluitingslinie (of circumvallatielinie) werd binnen twee weken gegraven en was voor die tijd een technisch hoogstandje. De linie omsloot Groenlo volledig. De volledige belegering in 1627 duurde amper een maand. De zogenaamde schansen (bolwerken binnen de linie) zijn vernoemd naar de landen van de huurlingen die daar gelegerd waren. De schansen zijn opgeworpen aarden wallen, soms wel zes meter hoog, waarop kanonnen stonden. Na de belegering werden de meeste schansen weer plat gegooid, om te voorkomen dat de vijand er gebruik van zou kunnen maken. In 2002 is de Engelse Schans, lange tijd onderdeel van het motorcrosscircuit, in oude staat hersteld. In directe nabijheid van deze schans is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Vanuit deze toren is een groot deel van de omgeving te bewonderen.

Lichtenvoorde

Lichtenvoorde kent twee kerken; de Johanneskerk en de Bonifatiuskerk. Van oudsher behoorde Lichtenvoorde tot het bisdom van Münster en hoorde het bij de kerk van Groenlo. In 1496 werd op de plek van de huidige Johanneskerk aan de Rentenierstraat een katholieke kapel gebouwd, die tijdens de Hervorming in 1616 in handen kwam van de protestanten. De protestanten bouwden de huidige Johanneskerk die in 1646 in gebruik werd genomen. In de loop der eeuwen is de kerk verzakt en zo scheef gaan staan, dat in de jaren ’90 besloten werd om de kerk te renoveren. Pas in 1900 is de huidige katholieke Bonifatiuskerk gebouwd aan de Rapenburgsestraat, tegenover het gemeentehuis.

Lees meer
Cultuur
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

Erve Kots Herberg en Museum

Eimersweg 4, 7137 HG
Lievelde, Nederland

Onthaasten in de Achterhoek

Parallelweg 10, 7137 PE
Lievelde, Nederland

TOP Marveld

Elshofweg 6, 7141 DH
Groenlo, Nederland

TOP Erve Kots

Eimersweg 4, 7137 HG
Lievelde, Nederland

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9, 7134 NB
Vragender, Nederland
98
99
41
39
01
33
37
31
26
28

Deel deze route