Molenroute Achterhoek

Eibergen

Neede

Borculo

Download GPX-bestand
46.10 Km 03:04 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Fietsroute door de natuur van Neede van 35 km. Je fietst over de Needse Berg, door natuurreservaat 't Needse Achterveld de korenmolen uit 1926 en de kleine gemeenschap Noordijk.

Startpunt TIP Borculo

Het Museumstadje Borculo telt een opmerkelijk aantal musea. Een paar jaar geleden waren het er nog acht, nu zijn er nog vijf open die samen jaarlijks tienduizenden bezoekers trekken. Je hoeft je geen moment te vervelen in Borculo. Naast alle musea is er ook nog een stadsvaart die je kan maken met de Berkelzomp.

Geesteren

Geesteren is ontstaan in 988 en was vroeger in de wintertijd niet bereikbaar, omdat de plaats veel lager lag in het veen- en moerasgebied. Dit stroomde ‘s winters vaak over. De hervormde kerk staat op het marktpleintje en is uniek in zijn soort, een van de weinige kerken met een zadeldak, waarbij er ook een trapgevel is. Ook heeft de kerk in plaats van twee windhanen één hen en één haan op de toren staan.

Needse berg

Van knooppunt 80 naar knooppunt 30 fiets je over de Needse Berg. Aan de rechterkant van de weg, in de zandkuil, is een kies gevonden van een woudolifant, een olifant nog groter dan een mammoet.

Korenmolen

De in 1926 gebouwde molen is een korenmolen en is maalvaardig. Er wordt af en toe nog graan gemalen. De molen is geopend op zaterdagmiddag van 13:30 uur tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Je kunt de molen vinden aan de noordzijde van het dorp net buiten de bebouwde kom als je richting Diepenheim/Goor rijdt. Als de molen draait of de blauwe wimpel wappert bent je ook van harte welkom in de molen. 

Noordijk

Noordijk (Nedersaksisch: Noarik) is een kleine gemeenschap in de gemeente Berkelland. In de Oale Schole organiseert de historische vereniging Oud Noordijk het gehele jaar door activiteiten. o.a. een winterwandeling in januari, koningsdagfietstocht in april, oogstdagen in juli en slachtvisite in november. Het museum kent een vaste historische inrichting. Daarnaast zijn van april tot oktober wisselende exposities. 
 

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

VVV Borculo

Hofstraat 5, 7271 AP
Borculo, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route