Scherven zonder geluk

Anholt

Megchelen

Rees

Millingen

Download GPX-bestand
52.4 Km 4:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Oranjeplein 1, Megchelen

De jodenvervolging in nazi-Duitsland begint in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland worden joden aangevallen, synagogen in brand gestoken en winkels en bedrijven van joden vernield. Ook joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moeten het ontgelden. Die nacht, die de geschiedenis in gaat als de Kristalnacht, is het feitelijke begin van de jodenvervolging in Europa.

Een joods meisje van toen 8

‘Iemand kwam naar ons huis om ons te waarschuwen. Samen met mijn moeder ging ik naar een tante. De nacht was afschuwelijk. Het gemarcheer van de soldaten. De verschrikkelijke liederen die ze zongen. De volgende dag gingen we terug naar huis. Je kunt het je niet voorstellen wat we aantroffen. Alles was kort en klein geslagen. Lampen van het plafond gerukt, de piano was in tweeën
gehakt. De winkel van mijn ouders was totaal overhoop gehaald.’

Een diepe buiging

Ze heten Stolpersteine (struikelstenen) omdat je er over struikelt met je hoofd en je hart. De tekst is zo klein, dat je eerst een buiging moet maken om hem te kunnen lezen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zoon van nazi-ouders, heeft de stenen, als een soort boetedoening, ontworpen. Op de kleine stenen is een messing plaatje aangebracht met de persoonlijke gegevens van nazislachtoffers. In heel Europa liggen al zo’n 48.000 stenen (2014). Dat aantal groeit nog steeds. Het bedrijf dat ze maakt, heeft wachtlijsten.

Lees meer

TOP Megchelen

Oranjeplein 1, 7078 BC
Megchelen, Nederland

Huis Landfort

Landfortseweg 4, 7078 BT
Megchelen, Nederland

Deel deze route