Een sprong in het duister

Winterswijk

Lichtenvoorde

Aalten

Lievelde

Download GPX-bestand
56.10 Km 03:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: AVOG Crashmuseum, Europweg 34, Lievelde

Nationaal Onderduikmuseum, Markt 12, Aalten

 

Tijdens de oorlog storten in Nederland zo’n 6.500 vliegtuigen neer. Vierhonderd daarvan boven de Achterhoek. De bemanning heeft het toestel dan al in paniek verlaten: een spannende sprong in het duister. Eerst de vrije val, dan zwevend zoeken naar een voor het oog veilige landingsplek. Maar dan begint het overleven pas echt…

Niemand vertrouwen

Het is de nacht van 7 op 8 februari 1945 als de Duitsers een Engels Lancastervliegtuig raken. De zes bemanningsleden springen in het donker overboord. Twee van hen, Stan Hanson en Geoff Cheeseman, worden via via ondergebracht bij de familie Te Lindert op boerderij ‘Bosman’. Daar gaan op 31 maart de vlaggen uit én is er een feestontbijt in de boerenkeuken. Pas op dat moment ontdekken ze dat ze niet de enige onderduikers zijn. Onwetend van elkaars aanwezigheid zaten ze al die tijd gezamenlijk op en rond het boerenerf. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

Crash plek

Hier crasht op 4 februari 1944 een Amerikaanse bommenwerper. Het boven Duitsland geraakte en inmiddels brandende toestel wordt door de piloot in Nederland aan de grond gezet. De rest van de bemanning is in Duitsland al overboord gesprongen. Kort na de crash arriveert de lokale brandweer. Een van hen ontdekt een tas die door de Amerikanen in het toestel is achtergelaten. Omdat er, voor de Duitsers, cruciale informatie in de tas kan zitten, neemt hij ‘m mee naar huis. Op dat moment niet wetend, dat de eigenaar zich 40 jaar later zal melden!

Lees meer

LEV by Mike

Badweg 4, 7102 EG
Winterswijk, Nederland

Deel deze route