Toer de boer

& Doetinchem
41.90 Km 02:20 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Startpunt: Hotel VIlla Ruimzicht

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Onderweg kom je langs:

1. Stadsboerin Doetinchem

Stadsboerin Doetinchem is stadslandbouw op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. We verbouwen, groenten, fruit en kruiden, onderhouden in harmonie met de natuur een vlindertuin van 7000 vierkante meter en hebben een bloemenpluktuin. Ook zorgen we voor kippen en scharrelvarkens. Op ons land is een winkel, gezellige picknick plekken en verschillende terrassen. We koken dagelijks met oogst uit de tuin de heerlijkste gerechten. Bezoekers zijn van harte welkom om de tuin tijdens openingstijden te bezoeken. www.stadsboerindoetinchem.nl

2. IJsboerderij de Steenoven

Boerderij ‘De Steenoven’ is sinds 1921 in bezit van familie Pelgrom. Op dit moment staat de 4e generatie boer aan het roer. Ronald, Petra en hun dochters Elin, Nele en Liv wonen en werken op deze prachtige plek. De koeien grazen van april t/m september in de weilanden rondom de melkveestal. Het overige land wordt gebruikt om wintervoeding en aanvullende voeding voor de zomer te telen. Rondom de weilanden staat een 3 kilometer lange meidoornhaag waar vogels hun nesten bouwen en kleinwild beschutting vindt. In de boomgaard huizen twee Schotse Hooglanders en grazen de hoogzwangere melkkoeien.

Dubbeldoel koe
Tijdens hun leven op de Steenoven wordt er met plezier en liefde met de melkkoeien gewerkt en blijven zij tot de laatste dag in hun vertrouwde kudde. Doordat ze steeds minder melk geven, zetten ze hun overige energie om in vlees. Ronald en zijn team houden de groei zorgvuldig in de gaten en kunnen zo het juiste moment voor de slacht bepalen. De dieren gaan vanuit de boerderij rechtstreeks naar de slagerij en het vlees komt daarna terug naar de boerderij zodat zij precies weten wat zij aan de klanten verkopen.

Naast melk en vlees staat de boerderij bekend om zijn heerlijke zelfgemaakte boeren-ijs. De belangrijkste grondstof voor dit roomijs is de volle melk van de Steenoven koeien, de overige grondstoffen worden zorgvuldig gekozen, alleen de meest natuurlijke en smaakvolle grondstoffen komen door de ballotage. www.ijsvandesteenoven.nl

3. Tomesen pluimveebedrijf

Kippen walhalla in de Achterhoek!

Bijna 100 jaar geleden is het gemengde boerenbedrijf van de familie Tomesen gestart. Door de jaren heen verdwenen er steeds diersoorten op het bedrijf en specialiseerde het in zich het houden van leghennen. 

De eieren van Tomesen worden voornamelijk regionaal verkocht en hun boodschappen doen ze ook in de regio; de jonge hennen komen van Broederij Ter Heerdt uit Zevenaar en het voer van De Hoop uit Zelhem. Net zoals de generaties voor Roy blijft hij kritisch naar zijn bedrijf kijken en is er altijd de vraag ‘hoe het nog beter kan’. De tweeverdiepingenstal wordt verbouwd en krijgt een (inpandige) overdekte uitloop. 

De onderste verdieping krijgt luiken in de gevel en de 8 omliggende hectares landbouwgrond worden omheind. In 2019 gaan de kippen naar buiten. Diervriendelijker produceren heeft duidelijk zijn intrek genomen op het bedrijf. Daarnaast wordt ook milieuvriendelijker geproduceerd. De daken van de verschillende stallen worden volgelegd met zonnepanelen. In plaats van consument van stroom, wordt het bedrijf producent. Daarnaast wordt het teveel gebakken brood van een plaatselijk bakker gecomposteerd en gevoerd aan de kippen. De bakker gebruikt de eieren weer in zijn productieproces. Naast het broodmeel wordt samen met de voerleverancier gekeken naar minder milieubelastend voer. Er wordt gekozen voor enkel in Europa geproduceerde grondstoffen voor het voer.

Als derde is er ook nog geïnvesteerd in omgevings vriendelijkheid. Er worden excursies en open dagen georganiseerd om de mensen die om het bedrijf wonen te laten zien wat er gebeurd en uit te leggen hoe er gewerkt wordt. Daarnaast is er geïnvesteerd in een automaten winkeltje waar de consument direct de eieren van de boerderij kunnen kopen. Naast eieren produceert het pluimveebedrijf ook mest en worden de kippen na 85 weken geslacht. Om de kringloop zo klein mogelijk te houden kunnen de consumenten ook deze producten kopen op de boerderij.

4. Sandershof

Sander wil al van jongs af aan boer worden, maar dan wel een die rekening houdt met de natuurlijke behoeften van dieren, heerlijke producten maakt en geen vervelende gevolgen heeft voor de generatie na ons.

Als het over eten gaat, dan moet het niet alleen voeden. Het moet ook lekker en gezond zijn. Wanneer je weet dat iets met aandacht en respect voor het dier en de omgeving geproduceerd is, dan kun je er volgens Sander veel meer van genieten.

In een weiland in het buurtschap Warm lopen de varkens van Sander & Roos het hele jaar buiten. In de wei staat een schuilhut voor de varkens die geïsoleerd is en op de bodem ligt een dik pak stro. De varkens kunnen in de wei grazen, wroeten en op onderzoek uit. Hier krijgen ze alle tijd en ruimte om te groeien. www.sandershof.nl/

Startpunten

Villa Ruimzicht
Ruimzichtlaan 150
Doetinchem
TOP Stroombroek
Landweerswal 2
Braamt
TOP Laag Keppel
Dorpsstraat 30
Laag-Keppel

Deel deze route