Boetiek Hotel BonAparte

Lochemseweg 37, 7244 RR Barchem | Tel: +31573298900 | Toon op kaart

Hoogtepunt in de Achterhoek.

De Graafschap

Graafschap Zutphen was in vroeger tijden een van de kwartieren van het hertogdom Gelre. De stad Zutphen was het bestuurlijk centrum; het grondgebied omvatte de totale streek ten oosten van de IJssel tot aan de Duitse grens. Tegenwoordig wordt voor dit gebied de naam Achterhoek gebruikt, met de naam De Graafschap wordt het gebied tussen Zutphen, Vorden en Lochem aangeduid. Landschappelijk is het Graafschapsgebied zeer gevarieerd. Centraal ligt het Grote Veld, een uitgestrekt bosgebied met heide en vennetjes. Eromheen akkers en weilanden, resultaat van eeuwenlange landbewerking. Dit coulisselandschap, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen is kenmerkend voor dit gebied. Verspreid in de streek liggen bovendien veel kastelen.

Bergen, dalen en sagen

Boetiek Hotel Bon’Aparte ligt aan de voet van de Lochemer Berg. Het hoogste punt van de berg ligt 50 meter boven NAP ofwel 35 meter hoger dan de omgeving. Tijdens de voorlaatste IJstijd lag er in het IJsseldal een enorme gletsjertong. Het gewicht en de kracht van deze ijsmassa stuwde zand, grind en klei op tot heuvels. Zo is ook de Lochemer Berg ontstaan. In de nabijgelegen buurtschap Zwiep is er kans op een ontmoeting met de witte wieven. Ze staan bekend als helpers in nood, mits ze niet geplaagd of oneerbiedig benaderd worden. Deze figuren uit de sagen- en legendenwereld zijn het thema van de plaatselijke uitspanning De Witte Wieven.

Winnaar ‘Hotel van het jaar’ provincie Gelderland!

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 12 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

Lochemse Bergroute (8 km)
Veenroute (11 km)

Ontdek de Achterhoek met je smartphone

Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone! Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Je kunt hier starten met de digitale routes:

Bergje op, bergje af (5 km)
Avontuur op de Lochemse berg (6 km)
Struise Johanna en dappere Albert (15 km)
Prinsheerlijk genieten (46 km)

Fietsroutes

Midden-Nederlandroute (280 km)

Kinderroute

Tom Koolhaasroute (4 km)
 

Website E-mail Telefoon