Match | Museum Henriette Polak

Museum Henriette Polak | Musea Zutphen

's-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen | Tel: +31 575 516 878 | Toon op kaart

Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met twaalf werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de verschillende collecties: een perfecte match! De twee kunstwerken gaan een relatie met elkaar aan. Zo ontstaat een intieme sfeer. Elke match is te zien vanaf het weekend van 1 en 2 juli, tot en met 3 september.

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn in de provincie. Om meteen met Zutphen te beginnen: het Meisje in Witte Kimono van George Breitner ontmoet het Portret van Liesbeth Wezelaar-Dobbelman Arie Schippers. Een Amsterdams dienstmeisje en de beeldhouwer naast elkaar, dromerig, jong en oud.

In het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas, journalist Stefan Kuipers en schrijver Umayya Abu-Hanna. 

De musea die aan dit project meedoen liggen verspreid over Nederland; in elke provincie één. Zij hebben elk een passend topstuk uit het Rijksmuseum uitgezocht om te combineren met een topstuk uit eigen collectie. Het project is een initiatief van Stichting M6.

De deelnemende musea van Match zijn: Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op website schattenuithetrijks.nl.

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek