TOP De Nieuwe Aanleg

Scheggertdijk 10, 7218 NA Almen | Tel: 0031575-431296 | Toon op kaart

Een brug om droog te gaan.

Het Twenthekanaal is tussen 1930 en 1936 gegraven om Twenthe te ontsluiten voor de textielindustrie. Tevens was het graven van het kanaal een werkgelegenheidsproject voor de vele werklozen tijdens deze crisisjaren. Aan de overzijde van het Twenthekanaal ligt Almen. Het dorpje Almen heeft een knus dorpsplein met eeuwenoude lindebomen. De kerk, met een doopvont uit de 14e eeuw is te bezichtigen. Over deze kerk schreef de Achterhoekse dichter Staring in zijn gedicht De Hoofdige Boer: 'Elk weet waar 't Almens kerkje staat en kent de laan die derwaart gaat....'.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 11 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

*Rondje Twentekanaal (12km)
*Dagwandeling De Hoofdige Boer (21 km)

Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone! Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Je kunt hier starten met de digitale routes:

*Slenteren door de Berkelvallei (15 km)
*Ruim Baan (43 km)
*Mooi, mooier, mooist (43 km)

Fietsroutes

*Ooievaarsroute (41 km)
*Berkelroute (43 km, in te korten tot 27 km)
*Staringroute (51 km)
*Berkelroute (168 km)

ATB-route
*ATB-route De Graafschap (87 km, inkorten mogelijk)

Menroute
*Menroute Grote Veld (29 km)

Ruiterroutes
*Ruiterroute Grote Veld (23 km)

Telefoon