Aan de slag met Achterhoekse pannenkoeken!

Aan de slag met Achterhoekse pannenkoeken!

12-10-2023

Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme

Het bakken van pannenkoeken met Achterhoeks graan is een heerlijke manier om de lokale smaken en tradities te ervaren. Wij helpen je een handje met het maken van echte Achterhoekse pannenkoeken!
 

Ingrediënten:

· 200 gram Achterhoeks tarwemeel van de lokale molen of boerderijwinkel
· 2 eieren uit de eieren automaat
· 400 ml melk van een van de lokale boerderijen
· Een snufje zout
· Boter of olie om in te bakken
· Eventueel wat suiker of vanillesuiker naar smaak (optioneel)

Bereidingswijze:

1.     Doe het Achterhoekse tarwemeel in een grote kom en voeg het snufje zout toe. Je kunt ook wat suiker of vanillesuiker toevoegen als je van zoetere pannenkoeken houdt.

2.     Breek de eieren boven de kom en voeg de melk toe.

3.     Klop alles goed door tot een glad beslag. Het is belangrijk dat er geen klontjes meer in zitten.

4.     Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter of een scheutje olie toe.

5.     Giet een pollepel beslag in de hete pan en draai de pan rond zodat het beslag zich gelijkmatig verspreidt. De pannenkoek moet dun zijn.

6.     Bak de pannenkoek aan de ene kant tot de randen beginnen te bruinen en er luchtbellen verschijnen op het oppervlak.

7.     Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant goudbruin.

8.     Herhaal dit proces met de rest van het beslag. Voeg indien nodig meer boter of olie toe aan de pan.

9.     Stapel de gebakken pannenkoeken op een bord en serveer ze warm.

Achterhoekse pannenkoeken zijn heerlijk met stroop, poedersuiker, vers fruit, of zelfs hartige vullingen zoals spek en kaas.

Geniet van deze traditionele lekkernij, bereid met lokaal geteeld graan uit de prachtige Achterhoek!