Berkel en Warnsveld route

Warnsveld

Zutphen

Download GPX-bestand
8.21 Km 01:39 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

In de mooie stadskern van Zutphen vind je cultuur en gezelligheid.

Bij een wandeling rondom Warnsveld mag een bezoek aan Hanzestad Zutphen niet ontbreken. Vanaf het startpunt aan de rand van Warnsveld (27) ben je er zo. In de mooie historische stadskern van Zutphen vind je cultuur en gezelligheid. Ontdek de leuke doorkijkjes, de sfeer van het water, monumentale panden en het middeleeuwse stratenpatroon. Kom je met het openbaar vervoer? Je kunt deze route ook volgen vanaf station Zutphen (31).

Start- en eindpunt TOP Zutphen

Deze route is gemarkeerd met bordjes met zwarte voetstapjes.

De Berkelpoort van Zutphen

Bij een Hanzestad hoort een stadsmuur. Grote delen zijn nog intact, zoals de Berkelpoort (F62). Deze waterpoort over de Berkel werd in de 14e eeuw gebouwd. Bij vijandelijkheden werden valhekken neergelaten, waardoor de stad over water was afgesloten. Vanaf steigers op de weergang kon men de vijand bestoken met stenen en gloeiende pek.

Op een fluisterboot

Tip: vaar op een fluisterboot over de Berkel en door de grachten van Zutphen. De fluisteraar (schipper) vertelt je de mooiste verhalen. Opstappen bij de steiger aan het Rijkenhage bij de Berkelpoort: www.fluisterboot-zutphen.nl.

Tuin van Bezinning

In het weidse buitengebied van Warnsveld zijn mooie landhuizen zoals Huis ’t Velde (F32) aan de Rijksstraat. Deze havezate uit de 14e eeuw met uitzicht op de Berkel is nu in gebruik als politieacademie. Achter het koetshuis ligt de rustgevende Tuin van Bezinning. Het is een indrukwekkende plek die ook dienst doet bij nationale herdenkingen en gebouwd is als eerbetoon aan 'in het harnas' gestorven politiemensen. De Sint-Martinuskerk (TOP27) heeft een toren uit de 11e  eeuw. www.pknwarnsveld.nl. Een ander markant monument is korenmolen Nooit Gedacht (TOP27) uit 1905. Twee keer brandde hij af en werd weer opgebouwd. Wil je een van de (vrijwillige) molenaars aan het werk zien, of molenmeel kopen? Op www.molennooitgedacht.nl lees je wanneer de molen open is.

Oude begraafplaats
Bezoek ook de oude begraafplaats (F65) die in Engelse landschapsstijl gebouwd is en wordt omgeven door een gracht. De begraafplaats ligt iets hoger, zodat deze niet vol water kan lopen als de IJssel en de Berkel overstromen. Er staan diverse fraaie oude bomen: Hollandse linden, beuken, paardenkastanjes, taxussen, eiken en atlasceders.
 

Lees meer

TOP Warnsveld

Rijksstraatweg 10

SP31 Station Zutphen

Stationsplein 20
F15
F51
F32
F46
F23
F63
F66
F67
F62
F65
SP27
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route