Bevrijd maar verward

Zeddam

Doetinchem

Varsseveld

Megchelen

Aalten

Lievelde

Baak

Doesburg

Download GPX-bestand
123. Km Autoroute
Beschrijving
Kaart

Download deze route gratis via de Routabel app

Kies je eigen startpunt

Een oorlog is geen voetbalwedstrijd die eindigt met een eenduidig fluitsignaal. De dagen voor en na de bevrijding zijn de verwarrendste uit de geschiedenis. Steden die vijf jaar lang ongeschonden blijven, worden in de laatste dagen plat gebombardeerd. Gezinnen, die samen uitkijken naar de vrijheid, worden op het allerlaatst nog wreed uiteen gescheurd. Bij de 8 luisterplekken van de Liberation Route in de regio herbeleeft u de momenten rondom de bevrijding aan de hand van persoonlijke verhalen gekoppeld aan bijzondere locaties en levensechte geluiden. U voelt de angst, de blijdschap, de woede, de hoop, de zorgen en het verdriet van toen. Iedere luisterplek is te herkennen aan een grote veldkei met een informatiepaneel.

Op de trap was nog plek

Het is de nacht van 31 maart op 1 april 1945. De familie ligt, met zoveel onderduikers en evacués als maar mogelijk is, schouder aan schouder in de kleine kelder van hun oude dorpsboerderij. Slechts enkele meters boven hun breekt de hel los… Bij de Torenmolen, stond het afweergeschut van de Duitsers opgesteld. De molen werd gebruikt als zendmast. 

Massa-executie uit wraak

In de vroege ochtend van 2 maart 1945 was Varsseveld getuige van een massaexecutie. Als represaillemaatregel voor de dood van vier Duitse soldaten werden zesenveertig gevangenen op een tarweveld net buiten Varsseveld geëxecuteerd. Het graan dat die zomer op de executieplek werd geoogst, groeide hoger dan elders in het veld.

Lees meer

Deel deze route