Bijzondere Bijenmarkt

30 april 2022 | Hengelo

Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst in marktdorp Hengelo

De Wespenvriend en de Heilige Ambrosius komen ook

Drie imkers uit het Achterhoekse dorp Hengelo organiseren namens bijenvereniging De Vooruitgang een bijenmarkt nieuwe stijl. ‘Wat kan nog wel?’ vroegen zij zich af toen het eeuwfeest in 2021 door corona niet door kon gaan. ‘Een markt! Maar wel een die zich onderscheidt van de traditionele bijenmarkten.

Zoemen

Zet Marion Zielhorst (30 jaar imker en honing keurmeester), Feikje Breimer en Bieke Guntenaar (beide 3 jaar imker)  bij elkaar en binnen een mum van tijd zoemt het van de ideeën. Op zaterdag 30 april is het resultaat daarvan te zien en te beleven van 10.00 tot 16.00 uur in en rond de Remigiuskerk. Marion wist één ding zeker. “We wilden een markt die verder gaat dan de honingbij. Biodiversiteit speelt die dag dan ook een belangrijke rol. Wanneer je daar aandacht aan geeft kom je vanzelf terecht bij het belang van alle insecten. De Vlinderstichting staat op de markt, een pomoloog, De Wespenvriend, de Bijenstichting. In de aanloop naar de markt bieden imkers van De Vooruitgang lessen aan op de basisscholen in de gemeente Bronckhorst. De imkers geven daarbij net zoveel aandacht aan biodiversiteit als aan de honingbij.”

Er gebeurt iets

Feikje vroeg advies aan verschillende ondernemers in het dorp en merkte al snel dat die ontzettend blij zijn met de markt. “Eindelijk gebeurt er weer iets in ons dorp. Hoe vaak ik die zin al heb gehoord de afgelopen weken. De ondernemers leveren een belangrijke financiële bijdrage om de markt te realiseren. Maar ze zien het ook echt zitten om in te spelen op de markt. De lokale ijsboer slaat bijvoorbeeld honingijs in en de bloemenwinkel is van plan op die dag flink uit te pakken.”

Heilige Ambrosius

De drie imkers proberen zo creatief mogelijk te kijken naar mogelijke deelnemers. De Heilige Ambrosius komt, met hulp van het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg, ook. Samen met Sint Franciscus. Op 30 april viert De Wespenvriend jaarlijks ‘wespenkoninginnedag’. Hij heeft die dag een kraam en verzorgt een lezing in de Remigiuskerk. Stichting Mini Manna is druk doende met het maken van artikelen waarop bijen staan afgebeeld. Ook zij verzorgen een kraam. Tijdens de Bijzondere Bijenmarkt zijn er in de Remigiuskerk vier lezingen. Over wespen, wilde bijen, hommels en uiteraard over de honingbij. Zowel de markt als de lezingen zijn gratis toegankelijk.

“Dromen is heerlijk, maar realiseren is nog leuker,” concludeert Bieke. “We beginnen nu met twintig kramen en een enthousiast dorp. Wie weet is dit de start van een jaarlijks festival!”

Meer informatie