Terug

in de tijd

vanuit huis

Kastelen en landgoederen in de Achterhoek

In een tijd waar de Achterhoek ontdekken helaas niet mogelijk is, brengen wij deze graag naar jou toe! De Achterhoek staat bekend om de vele kastelen en landgoederen die zich door heel de regio verspreid staan. Luister naar de geschiedenis van het kasteel of bezoek juist een van de prachtige tuinen. Wij hebben een top 5 gemaakt van de leukste kastelen en landgoederen die je kunt bezoeken wanneer dit weer mag(en waar je nu ook al een glimp van kunt opvangen)!

1.    Landgoed Hackfort

Dit kleinschalige Achterhoekse landgoed is begonnen als simpel woonhuis maar is uitgegroeid tot een prachtig landgoed met onder andere een kasteel, watermolen en koesthuis. In het oude koetshuis is een heerlijk restaurant gevestigd waar de gerechten bereid zijn met producten die rechtstreeks uit de tuin komen. Het landgoed is ook een uitstekende plek voor een frisse lentewandeling. Voor wie niet kan wachten om hier te wandelen kan alvast een glimp van de omgeving opvangen via streetview!
 

2.    Kasteel Slangenburg

In het buitengebied van Doetinchem vindt je kasteel Slangenburg. Dit kasteel komt uit de 17e eeuw en heeft een prachtige binnenplaats en is tegenwoordig een gastenhuis. Voor een bijzondere overnachting is dit een uitstekende locatie. De sfeer van een oud kasteel en de rust en ruimte die de Achterhoek biedt brengt je volledig tot rust. Het interieur van het kasteel is nog intact en te bewonderen. Bekijk hier mooie beelden van de omgeving van het kasteel en raak geïnspireerd! 
 

3. Kasteel Ruurlo

Tussen de bossen bij het Achterhoekse dorpje Ruurlo ligt kasteel Ruurlo. Dit Kasteel heeft gediend als gemeentehuis van Ruurlo en als decor voor de televisieserie “De Zevensprong” naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt. Het kasteel is in 2013 volledig gerenoveerd door de huidige eigenaar Hans Melchers en sinds 2017 maakt het kasteel onderdeel uit van museum MORE dat ook een vestiging in Gorssel heeft. Het kasteel heeft een prachtige collectie met schilderijen van Carel Willink maar het interieur van het kasteel is zeker nog zichtbaar. De Engelse landschapstuin is een wandeling waard en voor wie nog niet genoeg heeft van deze prachtige omgeving kan ook nog genieten van een hapje en drankje in de oranjerie. Voor wie niet kan wachten kan hier alvast glimp van de binnenkant bekijken.

TIP: Ga met de kinderen er op uit en fiets de route “Het kasteel en de Zevensprong” en ontdek de omgeving rondom het kasteel.

4. Kasteel huis Bergh

Wie een bezoekje brengt kasteelstadje ’s Heerenberg voelt de geschiedenis om zich heen. Wandelend door de smalle klinker straatjes brengen je naar het prachtige kasteel huis Bergh. Dit kasteel komt uit de 13e eeuw en laat een indrukwekkend beeld achter. Dit kasteel is een van de weinige die open is voor publiek en is voor kinderen ook een leuk dagje weg. Het kasteel heeft verschillende tentoonstellingen en geeft ook informatie over de geschiedenis van het kasteel. Ondanks dat het kasteel helaas gesloten is kun je deze wel via een audiotour ervaren, beluister deze tour hier. Het kasteel verwelkomt je binnenkort graag weer!

5. Huis Verwolde

Wanneer je door de poorten de oprijlaan op komt zie je een schilderachtig aanzicht. Een prachtig kasteel met een grote trap neemt je adem weg. Een prachtige fiets of wandeltocht door het coulissenlandschap van de Achterhoek brengt je naar dit schilderachtige huis. Dit huis is nog volledig in orginele staat te bezoeken en neemt je mee terug in de tijd. De gerestaureerde Chinese kamer, ingerichte slaapkamers en een indrukwekkende bibliotheek zijn slechts enkele kamers die je kunt bezoeken. Een wandeling maken door het park en vervolgens een lekker kopje koffie of thee drinken op het terras is zeker een aanrader! Bekijk deze video voor een kleine impressie van huis Verwolde in het voorjaar!

Hopelijk hebben deze prachtige kastelen en landgoederen je genoeg inspiratie gegeven met dingen die je kunt doen wanneer je de Achterhoek bezoekt. Mocht je nou een heel weeken de verschillende kastelen in de Achterhoek willen ontdekken kijk dan verder op onze website voor de verschillende overnachtingsmogelijkheden. Of je nu in een karakteristieke B&B wilt overnachten of juist in een comfortabel hotel, de Achterhoek heeft voor ieder een passende overnachtings locatie.