Buitensporters

dol op de Achterhoek

Sportmaatjes Rick en Winnie genieten wekelijks van natuurschoon in Achterhoek

Door Luuk Stam

LOCHEM/RUURLO - Winnie Dankers uit Lochem en Rick Moezelaar uit Ruurlo zijn twee fanatieke buitensporters die wekelijks met elkaar flinke afstanden hardlopen of mountainbiken. Door hun talloze runs en fietstochten weten de sportmaatjes heel goed hoe fraai en gevarieerd de natuur en landschappen in de Achterhoek zijn.

Ze leerden elkaar jaren geleden kennen bij de Ruumpol Runners; een door de bekende Ruurlose triatleet Harry Ruumpol opgezette hardloopgroep. Tijdens de coronacrisis mocht je niet in een groep op pad, dus besloten Rick Moezelaar (58) en Winnie Dankers (38) als duo door te blijven lopen. Later is daar mountainbiken bijgekomen.

“We konden het altijd al goed met elkaar vinden, omdat we graag andere routes, gebieden en leuke trailtjes opzoeken. Zo zijn we samen met de MudSweatTrails-organisatie mee naar Duitsland geweest om daar wat trailtjes te lopen. We vinden het gewoon leuk om verschillende gebieden in de Achterhoek en wat verder dan dat te verkennen”, legt Winnie uit.

Coronaspook
In het begin liep het tweetal elk weekend een route van ongeveer 21 kilometer, oftewel een halve marathon. Doordat het coronaspook Rick te pakken kreeg, moesten de lange afstanden tijdelijk iets worden ingekort.

Doordeweeks plannen Rick en Winnie een avond om intervaltrainingen te kunnen doen. Daarvoor maken zij afwisselend gebruik van de verlichte wegen op bedrijventerrein Aalsvoort in Lochem en van de paden in natuurgebied het Grote Veld. “Dan zetten we onze hoofdlampen op”, zegt Winnie.

Sterretjes lopen
Veel meer plezier beleven Rick en Winnie aan de trails in het weekend. Meestal stelt Rick vooraf een route samen. Die stuurt hij door naar Winnie en zij kan die vervolgens als GPX-bestand uploaden op haar sporthorloge. Winnie: “Er zitten hele gekke dingen bij. Zo hebben we eerder dit jaar een keer een hele ochtend sterretjes gelopen in het Sterrenbos bij Landgoed Ampsen.”

“Wat mij nog heel goed bijstaat, is een challenge waarbij we in het Grote Veld richting Almen 30 kilometer moesten lopen met als doel om voor negen uur ’s ochtends te finishen. Dan sta je bij dag en dauw op, de zon is net op en de mist hangt nog boven de weides. Als je dan gaat rennen zie je de reetjes en de konijntjes volop in de weer. Dit maakt het toch wel heel bijzonder. Ook hebben we eens een trail gedaan midden in de winter bij min 18 graden. Beiden in korte broek. Dat was ook een bijzondere trail”, zegt Rick.

STREAMER: ‘Elke keer als we samen een trailtje lopen, voelt het als een minivakantie’

- Rick Moezelaar

Ben Nevis
Bij het ophalen van herinneringen moet Winnie denken aan die keer dat zij en Rick op de Paasberg de Ben Nevis, de hoogste berg in Schotland, in hoogtemeters hebben beklommen: “Ik geloof dat wij toen iets van 72 keer de Paasberg zijn opgegaan om aan de 1345 hoogtemeters te komen.” De twee hebben in samenwerking met MudSweatTrails en Outdoor Achterhoek diverse downloadbare routes uitgezet op onder meer de Lochemse Berg, in Neede, Ruurlo en op het Hengelse Zand.

Respect voor de natuur
Binnenkort wil Rick samen met Winnie een keer richting Winterswijk, om daar het Korenburgerveen te gaan ontdekken. Via berichten op de sociale media is hij daar erg enthousiast over geworden. “We rennen altijd met respect voor de natuur, dus door op de paden te blijven en alleen daar te lopen waar dat mag”, benadrukt de Ruurloër.

De sportieve activiteiten van Winnie en Rick beperken zich niet tot hardlopen. Ze doen ook aan mountainbiken. Dit begon in een periode waarin Winnie met blessures kampte waardoor ze tijdelijk niet goed kon rennen. Bovendien wilde zij zich voorbereiden op de Posbank Cross-Duathlon (hardlopen en mountainbiken.) Winnie wist Rick, een fervent triatleet, over te halen een mountainbike te kopen. Sindsdien maken ze geregeld samen tochten van 40 à 50 kilometer.

Luxe
De twee zijn lyrisch over de Achterhoek. “Ik moet voor mijn werk regelmatig naar het westen, naar de Randstad. Als ik dan in de auto zit, vraag ik me af hoe mensen kunnen ontspannen in de stad en hoe ze hun zuurstof gaan innemen. Terwijl wij als we de voordeur uitstappen binnen twee minuten in het bos staan. Iedere keer als we een trailtje lopen, zeggen we ook tegen elkaar dat het net is alsof we een minivakantie hebben. Zo bijzonder is het. We beseffen ook heel goed dat we in luxe leven”, zegt Rick.

Tot besluit vertelt Winnie lachend dat zij rustig elke ochtend in haar pyjama door de voordeur naar buiten stapt ‘om wéér een foto te maken van hoe mooi het er dan weer uitziet’. “Ik heb al tig duizend foto’s, maar het gaat nooit vervelen.”

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.