De Boerderij

Groeneweg 19, 7213 DP Gorssel | Toon op kaart

Op deze boerderij uit 1845 zal men zich, gezien de foto, vooral beziggehouden hebben met veeteelt, waarschijnlijk het houden van koeien. Sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw snijdt de provinciale rondweg, de N348, het pand definitief af van het verwante landbouwgebied dat naar het westen geheel tot aan de IJssel doorloopt. De boerderij behoort daarna nog meer tot de dorpskern. In 1979 verloor het zijn agrarische en ambachtelijke functies toen het verbouwd werd tot woonboerderij.

Groeneweg 19, 7213 DM Gorssel


De krukboerderij, L-vormig en daarom naar een deurkruk genoemd, die voor de huidige boerderij hier op deze plek stond, heette katerstede Nijhuis, dan wel Nieuw Morrenhof. (De naam ‘katerstede’ is afgeleid van ‘kate’ of kot’. Bij de verdeling van de gemeenschappelijke gronden werden perceeltjes gegund aan keuterboeren die er een huisje op bouwden.)
Naast deze boerderij stond indertijd een schuur waarin de werkplaats van een snijder, dit is een kleermaker, gevestigd was. Het Nijhuis werd volgens oude belastingkohieren in 1832 bewoond door vijf personen én er was een rund ouder dan twee jaar aanwezig. Een grote brand in het achterhuis (1890) had tot gevolg dat de boerderij met één gebint moest worden ingekort.

De bewoner sinds 1927, Fredrik Jan Eggink, was een veelzijdig man, namelijk grondwerker, broodbezorger, arbeider aan de tramweg en verkoper van veevoer.
Bron over de boerderij Nijhuis: www.strookappe.nl

 

Meer informatie