De Roskam

Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel | Toon op kaart

Waar nu ‘Loetje’ is gevestigd stond van begin 17de eeuw de dorpsherberg ‘De Roskam’. In de feestzaal gaven verenigingen hun uitvoeringen en werden bruiloften en partijen gevierd. Voor de herberg stond eens een prachtige linde waaronder het goed toeven was. De naam ‘De Roskam’ komt van het verzorgen van paarden op stal, waar vandaag de ‘jeu de boules’-baan ligt. Daar drenkten ook voerlui hun paarden. 


De familie Van der Meij komt als herbergier in beeld als ze in 1751 een boerderij met café kopen. Men hield dat bijna 250 jaar vol! Willem van der Meij bestierde aanvang 20ste  eeuw niet alleen De Roskam, maar was ook nog boer, begrafenisondernemer, ansichtkaartenuitgever, verzekeringsagent, voorzitter van de zangvereniging, oprichter van de rijvereniging én commandant vrijwillige brandweer. In 1914 werd naast De Roskam het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Gorssel in gebruik genomen. De gemeenteraad besloot aanvankelijk voor Eefde. Van der Meij zinde dit niet en bood bouwgrond naast De Roskam gratis aan. Alsnog besloot de raad, met één stem meerderheid, het gemeentehuis in Gorssel te bouwen. 

In die tijd kwam het ‘vreemdelingenverkeer’ op gang. En in de achtertuin van de herberg werd het tramstation gebouwd. Gorssel verwierf faam als wandelgebied waar vooral stedelingen hun vakantie doorbrachten. De dorpsherberg veranderde in hotel, maar bleef centraal staan in het dorpsleven waar rond de stamtafel de meest wonderlijke verhalen de ronde deden. Tot aan het eind van de vorige eeuw trof men elkaar hier na vergaderingen van de gemeenteraad, de oudercommissie en de trainings- en oefenavonden van sportclubs en brandweer. Fameus waren de enorme gehaktballen.

Omstreeks 1980 maakte ‘Loetje’ Klinkhamer van zijn Amsterdamse biljartcafé een succesvolle zaak voor biefstukliefhebbers. Sinds 2016 kan men in de locatie Gorssel bovendien terecht voor evenementen (zoals carnaval), (bedrijfs-)feesten, vergaderingen en lezingen. Slechts de zaalnaam ‘Residentie De Roskam’ herinnert aan de illustere geschiedenis. 
 

Meer informatie