De Vragenderveld Wandeling

& Vragender
9.42 Km 01:53 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

De Vragenderveld Wandeling is een wandeling door het buitengebied van het kerkdorp Vragender. De route begint bij het Korenburgerveen en het Vragenderveen, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de uitkijktoren boven het veen. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het bijzondere natuurgebied. Vervolgens loop je langs het spoor en over verschillende kleine (zand)wegen een prachtig rondje door het buitengebied van Vragender. Volg de gele voetstapjes.

1. Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2. Vragenderveen

Dit bijzondere natuurgebied is een van de laatste plekken in Nederland waar nog levend hoogveen te vinden is. Er komen zeldzame planten en dieren voor. Vanwege de kwetsbare natuur en het ruige karakter mag je het gebied alleen onder begeleiding van een gids betreden.

3. Korenburgerveen

Natuurreservaat Korenburgerveen is een uniek hoogveengebied. Er komen planten- en dierensoorten voor die in de rest van Nederland - of zelfs in de rest van Europa - heel zeldzaam zijn. In het gebied bestaat uit een afwisseling van vennen, vochtige graslanden (blauwgrasland), moerasbos en vochtige heide.  

4. Natuurobservatiepost Vragender

Aan de rand van het Vragenderveen staat deze stalen toren van vijftien meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het hoogveengebied. Diverse informatieborden bij de toren vertellen je meer over dit gebied.

5. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

Startpunten

TOP Beneman
Winterswijkseweg 9
Vragender

Deel deze route