De boternacht wandeling

Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland | Tel: +31 316 532 804 | Toon op kaart

Wegens het 60 jarige jubileum van de boternachtwandeling. Deze wandeling is op zaterdag 29, zondag 30 of maandag 31 juli te wandelen. Op zondag 30 juli vindt er een wandelevenement plaats bij ’t Peeske met live muziek. Tussen 12.00 en 20.00 van de zogenoemde ‘Boternacht’ wandel je een route van 7,5 of 15 kilometer door onze mooie omgeving en overschrijd je de grens tussen Beek en Elten.

De Boternacht
Wist je dat Elten een tijdje bij Nederland heeft gehoord? Kort na de Tweede Wereldoorlog kwam de Duitse plaats door een grenscorrectie in Nederlandse handen, als een soort terugbetaling voor het leed dat de Duitsers veroorzaakt hadden. Dat duurde overigens niet lang, want na 6 jaar werd Elten weer Duits.
Maar aangezien koffie en boter in Duitsland veel duurder waren, werd er in de nacht vóór de teruggave een grote smokkelactie op touw gezet. Op 31 juli 1963 stonden er honderden vrachtwagens geladen met boter in het toen nog Nederlandse Elten. Op 1 augustus stonden ze op Duits grondgebied. De Nederlandse boter was Duitse boter geworden, zonder ook maar een centimeter verplaatst te zijn. Deze nacht ging de geschiedenisboeken in als De Boternacht.

Bewandel de Boterweg
Het laatste weekend van juli gaan we een stukje geschiedenis herbeleven. Tijdens de Boternachtwandeling wandel je naar Elten en weer terug, over de Boterweg. Er word een routekaartje meegegeven waar ook de wetenswaardigheden van de route op te lezen zijn. Het wandelen van de boternachttocht kan op 29/30/31 juli tussen 12.00 en 20.00. U wordt tijden deze wandeling meegenomen door de vrijwilligers van Stichting Omloop Beek, zij hebben voor u een prachtige route uitgezet langs onder andere de loopgraven en een schijnvliegveld van Duitsland uit de 2de wereldoorlog.  Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Het evenement op zondag vindt plaats tussen 12.00 uur en 20.00 uur bij ’t Peeske.

Zondag 30 juli
Op zondag 30 juli is het 60 jaar geleden dat de boternacht heeft plaatsgevonden.  Dit moet natuurlijk herdacht worden. Er is gedurende de dag live muziek, zo komt het popkoor A Sign of Friendship uit Didam.  Er komen ook andere regionale artiesten. Voor de kinderen zullen wij in het OER-bos springkussen neerzetten. Ook zullen wij zorgen voor de inwendige mens en hebben wij een boternachtmenu samengesteld.

Aanmelden
Stuur een mailtje naar info@peeske.nl of bel ons op 0316-532804.
 

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek