Doesburg volgens multigids Eef Wuestenenk:

Een toeristisch pareltje aan de IJssel

DOESBURG – Pasen betekent traditioneel de start van het toeristisch seizoen. Doesburg hoopt weer vele duizenden toeristen te verwelkomen die het Hanzestadje willen ontdekken. De kans is groot dat zij hierbij te maken krijgen met Eef Wuestenenk. 

Door Rudi Hofman

Eef (75) treedt namelijk op als gids bij zowel historische stadswandelingen als Hanzewandelingen en daarnaast tijdens huifkarritten en bij bezoeken aan de vispassage. Zonder overdrijving kan Eef dus als dé multigids van Doesburg worden betiteld.

De geboren Vordenaar (“ik groeide op onder de rook van Kasteel Hackfort’’) woonde in 1970 kort in Doesburg. In 1992 streken hij en zijn uit Doesburg afkomstige vrouw hier definitief neer.  “Ik woon hier met heel veel plezier, het is een schitterende plek”, zegt Wuestenenk.

Verhalen vertellen

Zeven jaar geleden meldde Eef zich bij de VVV om kenbaar te maken dat hij als gids aan de slag wilde. “Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt en weet hoe je verhalen moet vertellen. Bovendien ben ik geïnteresseerd in de historie en oude gebouwen. Van de stad wist ik al best veel. Ik kreeg een informatiemap en daarna kon ik met ervaren collega’s net zo vaak meelopen tot dat ik zelfstandig kon gaan gidsen.”

Doesburg was een van negen Hanzesteden in Oost-Nederland die in 2023 het Hanzejaar vierden. In dat kader werd een speciale Hanzewandeling in het leven geroepen, met de nadruk op het rijke Hanzeverleden en de tientallen panden die stammen uit de Hanzetijd.

De animo voor deze wandeling, die ook als arrangement werd aangeboden, was volgens Eef groot. “Deze Hanzeproeverijwandelingen waren vrijwel altijd volgeboekt met maximaal twintig personen.”  De gewone Hanzewandeling staat ook dit jaar weer op de rol. Mogelijk keert in het najaar ook de proeverijvariant terug.

De ‘normale’ stadswandeling door Doesburg onder leiding van een gids is eveneens de moeite waard. De Hanzestad telt meer dan 150 monumenten en beeldbepalende panden en daarnaast talrijke musea waaronder een Zilver-, en Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum en het unieke Lalique Museum, gewijd aan de ‘Da Vinci van de juwelen- en glaskunst’ René Lalique (1860-1945).

Nekgymnastiek

Wie het leuk vindt om naast de historische binnenstad ook de natuurlijke omgeving van Doesburg te bekijken, die kan een huifkarrit reserveren. Eef vindt het erg leuk om als huifkargids te fungeren. “Van deze mogelijkheid wordt veel gebruikgemaakt. Je kunt lekker zitten en komt verder dan bij een wandeling. Ik geef de mensen nekgymnastiek door ze telkens weer op een andere bezienswaardigheid, bijzondere plek of gebouw te wijzen.”

Eef beleeft ook veel plezier aan het rondleiden van mensen bij de in 2019 door het waterschap bij de stuw gerealiseerde vispassage. Deze grootste vispassage van Nederland stelt verschillende vissoorten in staat om van de IJssel naar De Oude IJssel te zwemmen in verband met de voortplanting en ze kunnen ook weer terugzwemmen.

Meerval

“Vissen kunnen dankzij de passage tegen de stroom in een hoogteverschil van ruim vijf meter overbruggen. Onlangs is er zelfs een meerval gesignaleerd en ook de snoek gaat er door. Bijzonder is de terugkeer van de rivierprik, die tot voor kort niet meer voorkwam in de Oude IJssel”, zegt Wuestenenk.

Los van de toeristische uitjes onder leiding van gidsen als Eef staat Doesburg bekend om zijn brede scala aan evenementen. Zo zijn elke eerste zondag van de maand talrijke musea, galerieën, ateliers, kerken en huiskamers opengesteld in het kader van Culturele Zondag, heeft op 8 juni een feestelijke Hanzedag plaats, is in november het jaarlijkse jazzfestival en zorgen de Kadedagen in september traditiegetrouw voor topdrukte.

Eef Wuestenenk verwijst tot slot naar een artikel uit 2011 in dagblad Trouw.  “Daarin wordt Doesburg een compact pareltje aan de IJssel genoemd. Deze kwalificatie onderschrijf ik volledig.”

Meer informatie: www.bezoek-doesburg.nl

Foto: Eef Wuestenenk, gemaakt door Ine Wuestenenk.