Gelders kampioenschap vendelen in de Markthal

Marktplein 3, 6942 AA Didam | Tel: +31 316 523 219 | Toon op kaart

DIDAM – Het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor (GKVI) is op zondag 24 maart in de Markthal in Didam. De organisatie van het evenement is in handen van schutterij Sint Martinus uit Greffelkamp.

We zijn erg trots op het feit dat we tijdens het Gelders kampioenschap maar liefst 540 deelnemers van veertig verschillende verenigingen mogen verwelkomen. Daaronder bevinden zich ongeveer honderd jeugdvendeliers”, vertelt Tonnie Peters, commandant van Schutterij Sint Martinus uit Greffelkamp. “We organiseren het kampioenschap in nauwe samenwerking met de Gelderse Federatie St. Hubertus en zijn heel blij dat dit in de Markthal kan. Vendelen staat op de werelderfgoedlijst en het is prachtig dat we onze traditie in zo’n monumentaal pand in ere kunnen houden.”
Vendelen is een traditie die al honderden jaren wordt uitgedragen door schutterijen uit binnen- en buitenland. “Het vendelen wordt vaak gezien als een uiting van het gebed tussen goed en kwaad. Elke vereniging heeft zo zijn eigen vendelgebed”, legt Peters uit.

Vendelgebed
Tijdens het Gelders kampioenschap krijgen deelnemers precies vijf minuten om de verplichte slagen te maken. Ze mogen dit aanvullen naar eigen inzicht. Er moet wel een goede volgorde in zitten om het gebed goed uit te beelden. Na vijf minuten zegt de commandant: ‘vaandel aan de voet’, en luidt er een daverend applaus van het publiek. Dan klinkt het commando ‘over de schouder vaandel’ en mogen de vendeliers met een afmars het veld weer verlaten. Twee juryleden beoordelen of alle slagen goed gemaakt worden. Ze kijken bijvoorbeeld of de vlag netjes horizontaal gaat en of die niet valt. Maar ook het uiterlijk en de presentatie van de deelnemers tellen mee in de beoordeling. Voor het publiek is dit een prachtig schouwspel om te zien.”
De officiële opening is om 09.00 uur en om 09.30 uur beginnen de wedstrijden. Dit duurt tot 16.30 uur. Om 17.30 uur volgt de prijsuitreiking.  

Majorettewedstrijden

Een dag eerder, op zaterdag 23 maart, houdt Schutterij Sint Martinus majorettewedstrijden in de Markthal. “Dan verwachten we 72 majorettes van acht verenigingen. De wedstrijden beginnen om 15.30 uur en om 19.30 uur is de prijsuitreiking. Iedereen is van harte welkom om beide dagen te komen kijken”, besluit Tonnie Peters.

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek