Gravelvrienden

in de Achterhoek

Ontdek de ‘gravelhemel’ tijdens een social ride met fietsvrienden Micha en Ruben

AALTEN – Aaltenaren Micha Betting en Ruben Westerveld maken op hun gravelbikes wekelijks één of meer lange ritten door de Achterhoek. Vanuit de gedachte dat het mooi zou zijn als meer mensen van het natuurschoon en de verrassingen onderweg zouden genieten, organiseren de twee sinds dit jaar social rides. Deze groepsritten zijn een groot succes en trekken deelnemers uit het hele land.

Een gravelbike is een speciale racefiets die door zijn constructie en bredere banden ook heel goed buiten asfaltwegen kan worden bereden. Het liefst rijden Ruben en Micha over zand- en grindpaden. Hoewel zij al jaren op hun gravelbikes door de Achterhoek trekken - waarbij zij geregeld een stukje Duits grondgebied meepakken - worden zij telkens weer verrast door de grote variatie in landschappen en fraaie paden die zij ontdekken.

Vakantiegevoel

“Vaak gaan we zondagochtend samen vroeg op pad voor een rit van 45 à 60 kilometer. Je ziet dan onderweg het meeste wild en de paden zijn nog niet zo vol. Het geeft elke keer weer een vakantiegevoel. Op elke hoek kom je wel een pareltje tegen, het is nooit saai”, zegt Micha. 

Micha zit achter het account @backcorner_gravel op Instagram. Hier deelt hij sinds tweeënhalf jaar foto’s die iedere avontuurlijke fietser en natuurliefhebber zal doen watertanden. Ruben is sinds eind 2021 op Instagram actief onder het account @gravelrides_ achterhoek . Zijn doel is gravelbikers enthousiast te maken om mee te doen aan de door hem en Micha georganiseerde social rides.

Inmiddels hebben de 43-jarige fietsvrienden twee succesvolle evenementen achter de rug. De eerste was op 5 februari en de tweede op 11 juni. Beide keren deden er veertig gravelbikers uit alle hoeken van het land mee. Dit aantal was ook het maximum: “We hadden de groep in tweeën verdeeld. Met nog meer fietsers zou je geen overzicht meer hebben en wordt het bijvoorbeeld bij het oversteken van provinciale wegen gevaarlijk.”

Overrompeld

Start- en finishlocatie was restaurant Het Noorden van Aalten. Daar kregen de deelnemers een bak koffie en werd in overleg de gemiddelde snelheid bepaald. “Want iedereen moet zich daar prettig bij voelen. Het is samen uit, samen thuis.” De eerste social ride was 65 kilometer en de tweede 68 kilometer met halverwege een pauze. “Onze vriendinnen verzorgden daar de koffie en koek. We waren echt overrompeld door het enthousiasme van iedereen.”

Volgens Micha is het gravelbiken door de Achterhoek in zekere zin nog een ‘onontdekte parel’. “Er is wel een handvol uitgepijlde routes over grote, brede zandpaden, maar Ruben en ik zijn van mening dat je dan nog veel voor de meesten onbekende, maar veel mooiere paden misloopt. Tijdens de social rides laten we de deelnemers daarmee kennismaken.”

Schitterend mooi

Na de talloze ritten die hij inmiddels heeft gemaakt, concludeert Ruben dat ‘de Achterhoek een schitterend mooie regio is’.  Micha zegt dat ‘we het soms wel eens te veel voor lief nemen hoe mooi we hier wonen’. “Door het fietsen over onverharde paden, door bos en achter boerderijen langs, kun je nog meer waarderen hoe verdomd mooi en afwisselend het hier is.”  “Ja we noemen het wel eens de gravelhemel”, zegt Ruben lachend.

De ‘gravelaars’ hebben de wens om onder de naam Weerkomm’n tot een gravelbike-evenement te komen waarbij deelnemers kunnen kiezen uit routes van 40, 70 en 100 kilometer. Nog mooier zou het in hun ogen zijn om hier een weekend-event van te maken met een akoestisch bandje en een barbecue. Vooralsnog is dit toekomstmuziek.

Wil je meer weten over de gravelbike-mogelijkheden in de Achterhoek, of een keer met Micha en Ruben meefietsen, stuur dan een mailtje naar weerkommngravel@hotmail.com.

Foto: Rudi Hofman

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.