Het Openluchttheater Gorssel

Esdoornlaan 11, 7213 WT Gorssel | Toon op kaart

Op de hoek van de Molenweg en de Esdoornlaan ligt het Openluchttheater. Het bestaat al sinds het midden van de vorige eeuw toen er regelmatig voorstellingen werden gegeven. Eind vorige eeuw raakte het theater in verval omdat er geen onderhoud meer werd gepleegd. Na een ingrijpende renovatie is het theater in 2013 heropend. Het park en het theater worden nu beheerd en onderhouden door de Stichting Openluchttheater Gorssel. Jaarlijks vinden hier zo’n zes voorstellingen plaats.

www.openluchttheatergorssel.nl
Hoek Molenweg/Esdoornlaan


Het Openluchttheater bestaat sinds het midden van de vorige eeuw. Er waren toen 500 zitplaatsen. Naar verluidt is de kuil waarin het podium is gebouwd eeuwen geleden ontstaan door een dijkdoorbraak van de IJssel. (Bron: interview met Henk Goorman in: ‘Uut Gossul’, G. Dikkeboer).

Vanaf de jaren zestig raakte het podium in verval. Het terrein werd in 1987 ingericht als heemtuin. Na een renovatie op initiatief van de Dorpsraad werd het theater in 2013 opnieuw geopend. Nu zijn er zo’n 80 zitplaatsen bij het podium. 

Het theater wordt onderhouden en de programmering verzorgd door de Stichting Openluchttheater Gorssel. Elk jaar worden er zes voorstellingen georganiseerd met aanvankelijk regionaal bekende artiesten, maar de laatste jaren ook landelijk bekende artiesten. Daarbij worden er ieder seizoen ook een kindervoorstelling en een klassiek concert geprogrammeerd. Voor het bestuur is het van belang dat het theater ook als ontmoetingsplek wordt gebruikt tijdens de voorstellingen, maar ook als er geen optredens zijn.

Naast het openluchttheater ligt een prachtige weide waar vaak lakenvelders grazen. Precies in de kolk achter het theater stortte 10 oktober 1943 een Duits jachtvliegtuig (Focke Wulf) neer. Dat verloor het gevecht van een Engelse jager die met velen de geallieerde armada ‘Vliegende Forten’ (B-17’s) beschermden. Diezelfde dag verwoestten deze bommenwerpers de stad Münster. Door een ‘vergisbombardement’ werd ook Enschede getroffen. Pas in 1992 werd het vliegtuig uit de diepe kolk geborgen.

Meer informatie