ID | Het Kunstgemaal

Veerweg 1, 7226 LP Bronkhorst | Tel: +31 575 472 550 | Toon op kaart

Frank Mandersloot toont een nieuw installatiewerk in Het Kunstgemaal in Bronkhorst. Het werk, getiteld ID, is afgestemd op de locatie.

De tijdloze vraag “Wie ben ik?” heeft in de huidige cultuurstrijd een eenduidige focus gekregen. In het werk ID, gemaakt van vilt, onderzoekt Frank Mandersloot, geïnspireerd door de tekst ‘de vlinderdroom’ uit Zhuangzi (een Taoïstisch geschrift uit 350 BC) verschuivende posities en gedaantes van ‘de kunstenaar’, ‘de denker’ en ‘de vlinder’. Ze vertegenwoordigen verschillende houdingen die kunnen worden ingenomen tot een kunstwerk en tot de wereld in het algemeen. Hierbij gebruikt Mandersloot citaten uit de (oosterse) filosofie en van andere kunstenaars.

De tekst in het werk is vormgegeven met het lettertype “catalogue”, ontworpen door Wim Crouwel in 1970 voor de omslag van de catalogus van Claes Oldenburg bij zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In het werk ID is één lettervorm gemuteerd tot cursief: de letter A (die in dit alfabet qua vorm identiek is aan de letter E, maar dan 180 graden gedraaid). Deze ene mutatie genereert in ID een genenpool van talloze variaties van vlindervormen, die zich ontpoppen uit het lettertype.

Het Kunstgemaal/ Louis Reith / wisselwand (nieuw werk)
Louis Reith staat bekend om zijn monochrome mystieke landschapsconstructies en modernistisch geïnspireerde geometrie. Beïnvloed door architecturale composities en de Bauhaus-beweging, met spiritualiteit als onderdeel van het esthetisch proces, is de kunstenaars hand subtiel zichtbaar in een multimediaal proces dat zowel nauwgezet als delicaat is, zoals te zien is in zijn tekeningen, collages en geherwaardeerde afbeeldingen.

<