Kerkenpad Rondje Lochuizen Neede

Neede

20.40 Km 01:08 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Fiets over kerkenpaden in Neede en ontdek hoe verrassend dit stukje Achterhoek is. Volg de knooppuntenbordjes.

Een verlaten zwembad dat is teruggegeven aan de natuur, heide, een gedenkbos vol verhalen: fiets je de Kerkenpadenroute rond Neede, dan kom je het tegen. Stichting Kerkenpaden Neede-Lochuizen heeft 20 jaar geleden het initiatief genomen om verschillende oude kerkenpaden weer in ere te herstellen. Deze kerkenpaden werden vroeger vooral op de zondag gebruikt om naar de kerk te gaan. Nu kun je er op de fiets over, dwars door het coulisselandschap en langs verschillende unieke plekjes.    

Startpunt: parkeerplaats bij het gedenkbos aan de Waterleidingdijk te Neede of bij de St. Caeciliakerk in Rietmolen
 

Natuurgebied ’t Vleer : oud zwembad nu het huis van de boomkikker

Natuurgebied ’t Vleer was vroeger het Needse zwembad. De oude duiktoren, poort en badomranding zijn hiervan de laatste overblijfselen. Het zwembad is teruggegeven aan de natuur door er onder andere waterplanten in te laten groeien en de bodem van het bad glooiend te maken. Het is nu een waar eldorado voor de groene boomkikker en een vaste verblijfplaats voor een van de grotere populaties groene boomkikkers in de Achterhoek.

Gedenkbos

Vele bomen in allerlei soorten en maten zijn hier de afgelopen jaren geplant bij een bijzondere gebeurtenis of om een herinnering levend te houden. Samen vormen ze een bos vol verhalen. Het gehele jaar is het gedenkbos geopend om er te wandelen. Ook is er een speelplek voor kinderen.

St. Caeciliakerk Rietmolen

In het kleine Rietmolen staat de verrassende St. Caeciliakerk. Deze kerk werd gebouwd in de jaren 1931 – 1932 en ontworpen door architect Clemens Hardeman. De kerk is in 1999 aangegeven als rijksmonument. De kenmerkende kerktoren met zogenaamde ui-vorm staat naast een achtkantige kerk. Het metselwerk van de kerk heeft kenmerken van de Amsterdamse School, die bovenaan uitmonden in bakstenen koepelgewelven. Achter het priesterkoor zijn tegeltableaus aangebracht en de ramen zijn voorzien van glas in lood.

Natuurgebied ’t Achterveld

Het Achterveld is een 110 hectare groot uniek natuurgebied. Hier zijn de laatste stukjes natte heidevelden te vinden. De grond is voedselarm en dat is bepalend voor de plantengroei. Plantensoorten die hier groeien, zoals de dopheide, pijpenstrootje, zonnedauw, klokjesgentiaan en gerimpeld gaffeltandmos staan op de lijst van beschermde planten. Zeldzaam is ook de jeneverbes. Deze conifeer wordt gebruikt in de zuurkool of in de jeneverstokerij. En vergeet niet de wilde gagel, die op zijn mooist is in april en mei en te herkennen aan zijn oranje kleur. Wilde gagel staat bekend om zijn citroenachtige zeepgeur. Vanwege deze geur werd de wilde gagel vroeger veel gebruikt in de bedstee.

Rustpunt d’n Tuutn

Even uitblazen met koffie, thee en lekkers kun je bij rustpunt d’n Tuutn aan de Pagertweg 10.

Lees meer
Natuur
Kerkenpaden

St. Caeciliakerk Rietmolen

Pastoor C.M. van Everdingenstraat 34
95
94
60
93
06
15
50
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route