Kerst op de Lappenbrink

, Winterswijk | Toon op kaart

Als afsluiting van het herdenkingsjaar 1572 nemen we op 17 en 18 december bezoekers mee naar het verleden en schetsen het leven in Winterswijk en omstreken in de jaren rond 1850 tot 1900. Tijden waarin vrijheden zoals wij die nu kennen niet vanzelfsprekend waren en bevochten werden. Waarin vrouwen nog geen stemrecht hadden en nauwelijks een opleiding genoten en het verschil tussen arm en rijk groot was. De tijd waarin de veelzijdige Jan Willink leefde en Winterswijk veel vrijheden bracht. Jan Willink was van grote historische betekenis voor Winterswijk en de regio. De Willinks kwamen als Doopsgezinde vluchtelingen vanuit Duitsland naar Winterswijk en stichten hier verschillende grote textielfabrieken, waaronder de Tricot en de Batavier. 

Acteurs, figuranten, muzikanten, zangers en zangeressen zullen het publiek meenemen in de geschiedenis. Getracht wordt het publiek te laten inzien dat de vrijheden die voor ons zeer vanzelfsprekend zijn, helemaal niet zo vanzelfsprekend waren. Jan Willink zal met zijn pamfletten door het dorp gaan voor de realisatie van het spoor en zal het verschil tussen arm en rijk duidelijk zichtbaar zijn. We proberen het leven in de tijd van Jan Willink te schetsen en na te spelen. Daarin zullen ook de vrijheden die de textiel, het spoor en politiek brachten of bevochten zijn, centraal staan. 

Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd na te denken over de in Nederland verworven vrijheden. Vrijheden die elders in de wereld nog altijd niet vanzelfsprekend zijn.  Maar ook het verschil tussen arm en rijk in deze tijd. Waar er vroeger wellicht gebedeld werd, is er nu de voedselbank, de kledingbank en andere vangnetten.

Bekijk alle evenementen in de Achterhoek