Landgoed en havezate Ahof

Polstraat 9, 7121 DH Aalten | Toon op kaart

Deze locatie is bekend als De Ahof, verwijzend naar het oorspronkelijke landgoed en havezate Hof ten Ahave dat later verkort werd tot Ahof.

De havezate werd in 1281 in een oorkonde aan de heerlijkheid Bredevoort genoemd. Van het oorspronkelijke landgoed, havezate en het bijbehorende watermolencomplex is weinig bewaard gebleven. De monumentale boerderij De Pol is gelukkig wel behouden. Tot 1892 stond er aan de overzijde van de Polstraat een watermolencomplex aan weerszijden van de beek. In de video die u via de QR-code kunt bekijken (of zie www.erfgoedaalten.nl) worden onder andere foto's uit 1900 van de watermolen getoond.

De vormgeving van de houten brug die u hier ziet verwijst op subtiele wijze naar het historische waterrad. In de brugleuning aan de zuidzijde is de loop van de Boven-Slinge uitgebeeld. Deze brug is één van de nieuwe elementen die regionaal zijn toegevoegd om het rivierenlandschap in de Achterhoek aantrekkelijker te maken en de beleving van het water te vergroten. Ook het fietsroutenetwerk (www.achterhoek.nl) wordt voortaan op een aantal plekken in de kern Aalten langs de Boven-Slinge geleid.