Möllebult Stokkum

Molenberg 7039, 7039 CL Stokkum | Toon op kaart

Een prachtig uitzicht over Stokkum, de Montferlandse heuvels en het Duitse achterland. Op het hoogste punt van de top ligt de molen ‘Düffels Möll’.

Geschiedenis

Op oude landkaarten, van vóór de bouw van de molen en het muldershuis, staat de heuvel aangegeven als Die Windslagh, een verwijzing naar de elementen die hier vrij spel hebben. In 1861 nam Dorus Wintering het besluit om op de heuvel een molen te bouwen. Met behulp van boeren uit Stokkum en het Duitse grensgebied werd de plek waar de molen zou komen met zand opgehoogd tot een hoogte van 30,4 meter boven NAP (Stokkum zelf ligt gemiddeld op 17 meter boven NAP, een aanzienlijk verschil dus). De molen zelf werd in een korte tijd gebouwd. Dochter Dora Wintering trouwde in 1890 met molenaarsknecht Jan Düffels uit het Duitse Bylerwaard, waardoor hij de nieuwe molenaar werd. 

Vanwege de komst van elektriciteit in 1922 werden de wieken overbodig. Een elektrische maalinstallatie hamerde het graan nu fijn, vandaar de benaming hamermolen. Omdat de wieken, de roeden en het drijfwerk niet meer onderhouden werden, rotte dit gedeelte van de molen langzaam weg. In 1924 werden deze delen verwijderd en bleef alleen de molenromp met kap over. Molenaar Hein Düffels, zoon van Jan, kocht in 1937 een elektrische mengmachine. Omdat deze niet door de deur paste, werd de kap van de molen gesloopt. De overgebleven zwartgeteerde molenromp kreeg vanaf nu in Stokkum de bijnaam ‘het pepperbuske’. In 1980 werd de molen op de monumentenlijst geplaatst. In 1985 kwam er weer een kap op en in 1986 kreeg de molen weer wieken. 

Bezienswaardigheden

Vanaf welke kant je Stokkum ook nadert, van grote afstand zie je Düffels Möll als duidelijk baken afsteken tegen het achterliggende decor van bossen, velden en heuvels. Vanaf de top zelf heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de heuvels. In Duitsland zie je bovendien Emmerich, Hüthum, Borghees, Elten en de Eltenberg.

Montferlandse Toppenroute

Möllebult Stokkum is één van de 18 heuveltoppen die Montferland rijk is, door middel van handige knooppunten wandel je van de ene naar de andere heuveltop. Alle informatie over dit unieke wandelnetwerk vind je hier.