Namen die Blijven

Zeddam

's Heerenberg

Beek

Download GPX-bestand
33.10 Km 02:12 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Kerkweg 36, Zeddam

Mensenlevens gaan voorbij maar hun namen blijven… Steeds minder mensen kunnen het navertellen. Hoe het echt was, hun leven in de oorlog. Een leven vol angst, onrecht en onzekerheid. Deze route gaat langs de boerderijen van de helden van toen. Langs monumenten waarop de namen
van slachtoffers geschreven zijn, langs plekken waar mensen het verschil maakten.

Betty Straus

In de nacht voor de bevrijding sluipt een aantal Duitse soldaten rondom de kerk. Zoeken ze beschutting of… zo vlak voor het einde, misschien wel vergiffenis? Niets van dat alles: Kort daarna slaan de vlammen uit de kerk. Een laatste laffe daad… Gelukkig hebben de Duitsers geen idee van wat zich dichtbij in Azewijn afspeelt. De boerderij van de familie Garben is een tijdelijk onderkomen van gewonde geallieerden. Op de hooizolder, boven de koeien, zit al anderhalf jaar lang de joodse Betty Straus ondergedoken, samen met haar broer en zus.

Kapelaan Hegge

Kapelaan Hegge steekt, net als zijn pastoor Galama en mede-kapelaan Van Rooijen, zijn afkeer over de nazi’s niet onder stoelen of banken. Tijdens een dienst in 1941 lezen ze een protestbrief voor. Daarna laten ze de brief in de parochie verspreiden. Dit blijkt voldoende voor de Gestapo om het drietal gevangen te nemen. Via Arnhem, Amersfoort en Vught worden ze naar Duitsland gebracht. Van Rooijen en Galama overleven kamp Dachau niet. Kapelaan Hegge gaat via Sachsenhausen naar Bergen- Belsen. Als één van de weinigen keert hij na de bevrijding terug.

Lees meer

Broods

Beekseweg 1, 7038 EA
Zeddam, Nederland

Deel deze route