Ommetje Harfsen

Harfsen

6.40 Km 01:30 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

We vertrekken vanaf het plein richting Almen. Na ca. 100 m gaan we linksaf en direct daarna rechtsaf het bos in. Bij het open terrein zien we in het bos de opvallende villa ‘Allemansgeest’ van de familie Fockema Andreae:.

Op de harde weg gaan we rechtsaf de Emsbroekweg op. Hier lopen we langs het Harfsens Broek. Vroeger een nat heideveld. Nu weilanden met wat schapen en maisvelden. Hier pikken we nog een fraai stukje wandelbos mee.

Aan het eind van de Emsbroekweg steken we over naar de Schepersweg. Waar links het Uutblaoshuuske van Janneke Zoetbrood staat. Een gelegenheid voor consumptie en/of sanitaire stop.

We volgen weer de groene bordjes en komen op de Schepersweg, bij het bordje grafmonument gaan we rechtsaf. 

We komen langs het graf van Inze Dikkerboom en Tine van Heesch. Het graf hier in het bos is de plek waar deze twee verzetshelden zijn omgekomen nadat hun schuilplaats werd ontdekt. Neem vooral de tijd om je in te leven naar wat zich hier heeft afgespeeld.

Voortgaand door het bos komen we langs de beek welke uitkomt bij de Braakhekkeweg.
Aan het eind van de Braakhekkeweg zien we rechts een gedeelte van een lanceerbaan voor 
V-I’s. Deze V-I’s waren bedoeld voor de havens van Antwerpen om de aanvoer van oorlogsmateriaal te verhinderen. Deze V-I baan is echter niet operationeel geweest. Dit in tegenstelling tot de baan welke meer Richting Almen heeft gestaan. Het kunstwerk, ontworpen door Anneke Hogenhout, stelt voor het silhouet van de V-I in  Harfsen en Antwerpen, met daartussenin de ravages die de V-I’s hebben aangericht, niet alleen in Antwerpen maar ook in deze regio.

We gaan linksaf. Rechts zien we Het Schoolder, de sportvelden van Harfsen.
Het Schoolder genoemd naar de verdwenen boerderij Het Schoolder. 

De groene bordjes leiden ons door het bos langs de sportvelden. Daarna komen we op de Heideweg. Hier zien we de Struintuin. Dat is een groente- en bloementuin waar men in de zomer mag oogsten, thuis afwegen en via internet kan afrekenen.

Na het bezoek aan deze tuin gaan we bij hovenier Voskamp een veldweg op, steken de Jufferdijk over, zo naderen we door de bossen het dorp Harfsen. De groene bordjes volgend komen we weer op het plein.

Lees meer

Harfsen

, 7217
Harfsen, Nederland
J83
W84
W78
W81
W82
W83
J83

Deel deze route