Ommetje Harfsen

Harfsen

6.34 Km 01:16 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Startpunt is in het centrum van Harfsen op ‘Ons Plein’ Vandaar uit loopt u de Reeverweg in en volgt u de route.
De route is gemarkeerd d.m.v. zwarte paaltjes met een groen mannetje erop. Na ongeveer 6,5 km bent u weer bij het startpunt.
Ook kunt u halverwege de route inkorten tot 3,6 km. Dit punt is voorbij de voetbalvelden. U vervolgt de weg dan weer naar het centrum via de
Reeverweg.

De Klokkenstoel

Naast ‘Ons Plein’ zien we een Klokkenstoel met klok. Deze is gemaakt naar Fries ontwerp. De klok is gegoten in 1962 door de klokkengieter A.H. van Bergen te Heiligerlee in de provincie Groningen en is geschonken door de familie Fockema-Andreae. Door het inzamelen van geld door de leden van muziekvereniging Soli Deo Gloria kon de klokkenstoel gebouwd worden.

Als u naar de straatverlichting kijkt op de Lochemseweg, ziet u dat alle lampen dezelfde vorm hebben als de klokkenstoel. Het betreft hier de zgn. luifeldak klokkenstoel. In Nederland zijn nog zo’n 86 klokkenstoelen in functie.

Ons Plein, de kern van Harfsen

Het oudste gegeven van ‘marke’ Harfsen dateert uit het jaar 1421. Vroeger lag het centrum van Harfsen dichterbij Almen. Het dorp is ontstaan waar de kapel stond (Kapelweg), verder waren er een aantal boerderijen en een molen. Destijds was alles hier hoofdzakelijk nog bos en heide.
Het huidige Harfsen is ontstaan doordat er in 1883 een eigen school werd gebouwd. Daaromheen ontstond de kern van het huidige dorp Harfsen.

Lanceerplaats V1, hoek Reeverweg-Braakhekkeweg

Hier ligt nog een betonnen plateau die als reserve lanceerplaats diende. Het kunstwerk is uitgevoerd in corten staal en werd ontworpen door Anneke Hogenhout. Een eind verderop bij de ‘Braakhekke Bulten’ was een lanceerinstallatie die wel in gebruik is geweest van 16-12- 944 tot 16-01-1945. Op het plateau kun je de gleuf nog zien waar men de lanceerinrichting mee kon uitrichten. De V1 is een klein robot vliegtuigje van 8,4 meter lang en 5,4 meter breed en had een springlading van 980 kilo. Het doel van deze V1 lanceerplaats was om vanuit Harfsen Antwerpen te bombarderen.

Oorlogsmonument, Schepersweg

Op de wandelroute komt u langs een grafmonument uit de 2e WO. In dit grafmonument liggen Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch begraven.
Hier vindt u ook een uitgebreide beschrijving hoe deze plek in de 2e WO aan de naam ‘Hol’ kwam. Dit ‘Hol’ werd gebruikt als verzetsplek. Helaas kwamen de
Duitsers hier achter en zijn Ynze en Christine door een handgranaat om het leven gekomen.
Het oorlogsmonument is geadopteerd door groep 7 van de Beatrixschool in Harfsen. Elk jaar wordt dit oorlogsmonument schoongemaakt en vindt er een herdenking plaats op 4 mei.

Stuwwal, Braakhekkeweg-Schepersweg

Deze stuwwal is een voorloper van de Sallandse Heuvelrug. Ruim 150.000 jaar geleden bedekte een ijskap van 100 tot 400 meter ons land.
Als een bulldozer schoof het ijs centimeter voor centimeter alles voor zich uit. Bij het warmer worden trok het ijs zich terug en bleven er stenen, zand en leem achter. Er zijn in Nederland nog een aantal stuwwallen te vinden van groot tot klein.
Hier vindt u ook het Uutbloashuuske op het terrein van Landwinkel de Winde. Hier kunt u rusten, toiletteren en koffie of thee drinken.

Lees meer
Natuur

SP06 Harfsen

Reeverweg
W81
W82
G16
W83
J83
G11
G11
J83
G14
W84
W78
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route