Rondleiding stadion de Graafschap

nóg aantrekkelijker door komst nieuw museum

DOETINCHEM – In het seizoen 1972/1973 maakte Boudewijn Mecking aan de hand van zijn vader voor het eerst kennis met Stadion De Vijverberg en De Graafschap. Later, als groot fan, stond hij tientallen jaren tussen de fanatieke aanhang op de Spinnekop-tribune. Tijdens de coronacrisis ontstond het idee voor rondleidingen. Mecking (61) is de hoofdgids. Hij merkt een toenemende belangstelling voor de stadiontours.

Door Rudi Hofman

Om meteen maar een mogelijk vooroordeel weg te nemen: wie via de VVV in Doetinchem een rondleiding boekt door en rond het voetbalstadion, die hoeft niet per se fan supporter van de Superboeren te zijn. “Ik kan onze rondleiding iedereen aanraden, of je nu wel of geen supporter bent. We willen graag laten zien dat Stadion De Vijverberg eigenlijk een soort museum voor de Achterhoek is geworden”, legt Mecking uit.

Fraaie schilderingen

De hoofdgids uit Lichtenvoorde vertelt dat leden van de Brigata Tifosi (de fanatiekste supportersgroep, red.) het stadion in de coronaperiode van binnen en buiten hebben opgefleurd met fraaie tot de verbeelding sprekende schilderingen. “Daarmee is het stadion een soort buitenmuseum geworden. Het is er enorm door opgeknapt Daarvoor was het een grote grijze massa.”

De voetbalclub had in het stadion een piepklein museum, maar opent in de loop van april een veel groter museum. De Graafschap HET Museum komt op de benedenverdieping van de voormalige woning van de onlangs overleden oud-materiaalman en terreinbeheerder Theo Vergeer. Deze woning staat naast het stadion.

Mecking is als lid van de erfgoedcommissie nauw bij de museuminrichting betrokken. Hij benadrukt dat het zeker geen statisch museum met ‘boeken, fotolijstjes en schilderijen’ wordt. “We willen er een interactief geheel van maken met gebruik van onder meer videobeelden - ook van supporters.

Van historie tot mascotte

Welke aspecten komen tijdens een rondleiding zoal aan de orde. Mecking: “Ik begin met een verhaal over de historie en het ontstaan van de club en vertel waar de namen De Graafschap en De Vijverberg vandaan komen. Ik vertel ook over onze mascotte zebra Guus, over de totstandkoming van de schilderingen, hoe de indeling van het stadion met de verschillende tribunes is en ook over de net voor corona geopende supporterskantine.”

Populaire locaties onder deelnemers aan rondleidingen zijn naast de genoemde kantine, de spelerstunnel en de persruimte. De kleedkamers zijn alleen tijdens de zomervakantie en soms in de winterstop toegankelijk. “Ik kan wel altijd laten zien waar de spelers zitten.” Voorheen eindigde een tour vaak met een kijkje in het uitvak en de businessclub. Straks zal een bezoek aan het nieuwe museum het sluitstuk van de tour vormen.

Het was op 1 februari zeventig jaar geleden dat De Graafschap werd opgericht. De Superboeren hebben altijd in Stadion De Vijverberg gespeeld. In 2000 had de meest recente grote renovatie/verbouwing plaats. Sindsdien biedt het stadion plaats aan 12.600 toeschouwers, inclusief de maximaal 600 in het uitvak.

Jubileum supportersvereniging

Naast hoofdgids en lid van de erfgoedcommissie is Boudewijn Mecking ook nog eens bestuurslid van de 1200 leden tellende Supportersvereniging Superboeren. “We bestaan dit jaar vijftig jaar en dat gaan we op 25 en 26 april vieren.”

Wat maakt De Graafschap en Stadion De Vijverberg in de ogen van de Lichtenvoorder zo uniek? “Persoonlijk vind ik de geborgenheid en het gevoel van samen d’ran belangrijk. Daarnaast spreekt de knusheid van het stadion mij aan, je zit heel dicht op het veld zonder hoge hekken. De sfeer is altijd goed en het stadion straalt gezelligheid uit. De ligging aan de rand van een woonwijk is ook prachtig.”

Een stadionrondleiding boeken, kan van april tot eind oktober op woensdagmiddag en op zaterdag. Buiten het seizoen is dit op aanvraag ook op andere dagen mogelijk. Reserveer je bezoek op: Https://vvvdoetinchem.nl/Rondleidingen-Stadion-De-Graafschap

De verdere ontwikkeling van De Graafschap HET Museum is te volgen via de volgende sociale mediakanalen:

Op “X”: @DG_HETmuseum
Op Instagram: degraafschaphetmuseum
Op Facebook: De Graafschap HET Museum

Foto: Boudewijn Mecking leidt zowel supporters als andere geïnteresseerden graag rond op De Vijverberg.