Ervaar kunst op een nieuwe manier

Silo Art Tour

In 2021 wordt de Silo Art Tour in de Achterhoek gerealiseerd. Een tour die de bezoeker langs in het oog springende locaties voert die aan de agrarische sector zijn gerelateerd. Op deze locaties worden door street-art kunstenaars werken aangebracht. De werken vertellen over de geschiedenis en de mensen van de desbetreffende plek of omgeving en vormen als openbare-ruimte-collectie een etalage voor de streek-identiteit. Het boerenbedrijf (toen en nu) is hierin het verbindende thema. De verwijzingen naar de actieve inzet binnen de landbouwsector wat betreft circulariteit, duurzaamheid en korte ketens is in de opdracht aan de afzonderlijke kunstenaars meegegeven. Het eerste kunstwerk is in november 2020 gerealiseerd, waarna in 2021 de overige kunstwerken volgen en een route wordt ontwikkeld. 

Kunstwerk Boerderij Westendorp - Aalten

De silo’s waarop het eerste kunstwerk is aangebracht zijn de silo’s van boerderij ’t Westendorp in Aalten. Zij is initiatiefneemster en raakte tijdens haar reis door Australië geïnspireerd door de Australische Silo Art Movement. “De Australian Silo Art Movement begon in 2015 in de staat Victoria toen een culturele non-profit organisatie een voormalige graansilo beschilderde om daarmee het verhaal van de economische teloorgang van een ooit welvarende graanregio te vertellen”, zegt Ruesink. Meer silo’s volgden en zo werden veel vervallen gebouwen opgeknapt. De inwoners reageerden heel positief op deze verfraaiing van de buitenruimte. En steeds meer toeristen maken een roadtrip langs de silo’s en daarmee door een onontdekt stuk Australië. “De aantrekkingskracht van deze regio is enorm toegenomen dankzij de kunstwerken en de lokale economie profiteert flink van de toegenomen toeristenstroom”, aldus Ruesink. “Ik dacht dat kunnen we in de Achterhoek ook”. 

Het ontwerp

Kunstenares Rosalie de Graaf, RoosArt Paintings, licht het ontwerp toe: “Met het street art werk wil ik een verhaal vertellen over de Achterhoek en daarom ben ik gedoken in de betekenis van een Achterhoeker zijn. Door verschillende generaties af te beelden wil ik laten zien dat leeftijd in de Achterhoekse gemeenschap geen rol speelt. Op de eerste silo is Luca afgebeeld, het zoontje van boerin Suzanne, de eigenaresse van het erf. Luca staat voor de jeugd en vertelt het verhaal van boerderij 't Westendorp, waaronder de Farm en Country Fair. De varkens in het street art werk zijn een verwijzing naar de locatie, een varkenshouderij. Op de tweede silo staat Jelle van Gorkom, olympisch BMX kampioen, wie nu revalideert door een heftig ongeluk. Hij representeert de sport en veerkracht in de Achterhoek. De derde silo portretteert mevrouw Meekes. Toen mevrouw Meekes 86 jaar werd, ging ze nog naar de Zwarte Cross (2018). Ze is daarmee één van de oudste mensen die ooit over de festivalbaan hebben gereden. Op haar verjaardag werd ze toegezongen door duizenden mensen. Bij thuiskomst schreef ze de organisatie van de Zwarte Cross een brief, waarin ze aangaf haar mooiste verjaardag ooit gevierd te hebben. Kort daarna overleed ze. Dit verhaal schetst een beeld over de Achterhoekse gemeenschap waarin leeftijd geen rol speelt. Het thema van de Zwarte Cross dat jaar was ''Leven voor de Dood''. De vierde silo beeldt Ronnie Degen uit, festivaldirecteur en Normaal-tourmanager. Hij symboliseert ondernemerschap en de evenementen in de Achterhoek.”

Andere locaties

De Silo Art Tour zal uitgebreid worden met locaties verspreid over de hele Achterhoek, ieder met een eigen verhaal. Door middel van (deel)routes is het binnenkort mogelijk om de kunstwerken en al het  moois daar omheen te ontdekken. Om op de hoogte te blijven van de Silo Art Tour Achterhoek, houd www.siloarttourachterhoek.nl in de gaten.