Smoks en 't Sikkeler

Zelhem

Veldhoek

Wolfersveen

32.39 Km 01:48 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Smoks en ’t Sikkeler
In het gebied tussen Ruurlo en Zelhem fiets je over prachtige bospaden en statige lanen. Maar je rijdt ook regelmatig tussen de weilanden, met uitzicht op het bijzondere coulisselandschap. Kortom, een afwisselende route voor liefhebbers van rust en groen. Daarnaast kom je dwars door het gezellige dorp Zelhem, met vele horecagelegenheden. De perfecte plek voor een pauze dus! Kun jij het beroemde Zelhemse kruidenvrouwtje Smoks Hanne vinden?

Op pad vanaf Buitengoed 't Sikkeler
Ga bij de hoofdingang van Buitengoed ’t Sikkeler linksaf en dan aan het einde van de zandweg rechts over het water (Van Heeckerenbeek), richting knooppunt 68. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Onderweg zie je...

De Veengoot
Dit riviertje ontspringt in de buurt van Lichtenvoorde en loopt een heel stuk evenwijdig aan de Baakse Beek. Voorbij Wichmond komen beide beken samen, om uiteindelijk uit te monden in de IJssel.

Het Zand
Dit oude landgoed van 78 hectare groot heet voluit ‘Het Zand Hattemer Oldenburger’. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de middeleeuwen. Bij de aanplant van diverse boomsoorten is gezorgd voor mooie laangezichten en doorkijkjes.

Bosgebied De Halse Rug
Deze dekzandrug van 16 kilometer lang bevindt zich tussen Zelhem en Aalten. Op de rug bevinden zich vooral grasland en akkerland, maar ook naaldbos, loofbos en een klein heidegebied met een jeneverbesstruweel.

Zelhem & Smoks Hanne
Als je in Zelhem komt, kun je niet om Smoks Hanne heen, het beroemdste kruidenvrouwtje van de Achterhoek. Ze vloog altijd achterstevoren op haar bezemsteel en droeg veel te grote klompen. Op vele plekken in het dorp vind je Smoks Hanne terug.

 

Lees meer
Natuur

Buitengoed 't Sikkeler

Sikkelerweg 8

TOP Zelhem

Stationsplein
68
69
74
73
05
06
04
03
02
01
72
67
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route