Stubbelder Route

Westendorp

5.35 Km 01:04 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Stubbelderroute start in Westendorp en loopt door het buitengebied, over landgoed Tandem. Volg de rode voetstapjes.

Westendorp

Westendorp is een bloeiende gemeenschap tussen A18 & Slinge en telt bijna 1.200 inwoners. In het noordoosten biedt Westendorp het bos Noorderbroek dat wordt doorsneden door de Slingebeek. Het is een uniek gebied met grote kans om reeën te zien. In het westen grenst ons dorp aan het uitgestrekte bosgebied ‘de Slangenburg’ met daarin het gelijknamige kasteel en een hertenpark. Aan de oostkant richting Varsseveld ligt het landgoed Tandem met daarin de markante beukenlaan naar het Huis Tandem.

Landgoed Tandem

Landgoed Tandem is een uniek bos, tussen Varsseveld en Westendorp, doorsneden door de Doetinchemseweg. Het koloniale huis Tandem is gebouwd in de 19e eeuw en is privébezit.

Oorspronkelijk hoorden de gronden en bossen van Landgoed Tandem bij Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. Vanaf 1872 kocht de gepensioneerde Utrechtse advocaat en procureur mr. D.J.H. van Eeden het huis en landgoed in gedeelten aan. Hij gaf het de naam Tandem (spreek uit Tan-dem, dus met een a-klank), wat Latijn is voor “eindelijk”. Na het overlijden van de laatste bewoonster van Huis Tandem, verkochten de erfgenamen Huis en landgoed aan de toenmalige gemeente Wisch. Sinds 2016, toen de huidige gemeente Oude IJsselstreek verkocht, is het bos in beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Fauna als de bunzing, laatvlieger (vleermuissoort), rosse vleermuis als zoogdieren en vogelsoorten als zwarte specht en de wespendief leven in deze omgeving, naast diverse amfibiesoorten in het poeltje bij de jachthut.
Het bos, met zijn karakteristieke beukenlanen, is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden zijn, mits aangelijnd, welkom.

Lees meer

SP62 Westendorp

Doetinchemseweg 175
X18
X34
X67
X49
X15
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route