Oude IJsselstreek

Tineke Hilgenga

is gids en schipper in opleiding op de Iesselganger

‘Mijn dag is goed als ik onderweg een ijsvogeltje zie’

 

ULFT – Tineke Hilgenga is gids en schipper in opleiding op de Iesselganger, de fluisterstille rondvaartboot die gedurende het vaarseizoen, van 30 april tot 30 oktober, vaart tussen de stuw bij Ulft en het sluizencomplex de Pol bij Gaanderen.

Door Josée Gruwel

Tineke houdt van water en vindt varen leuk. Ze geniet ervan om mensen te enthousiasmeren over de natuur en om in te spelen op de reacties van passagiers  die een tocht maken op de Iesselganger.
“Mijn highlight qua natuur op de route van de Iesselganger is op dit moment de zwanenbloem. Sinds dit jaar bloeien hier voor het eerst vier pollen solitair tussen het riet. Ze kwamen hier, omdat het IVN zaadjes strooide.” De zwanenbloem is een moerasplant met roze bloemen die zijn naam dankt aan de vorm van de stampers. Die lijken sterk op sierlijke zwaantjes.
De gids vertelt met passie verder over de ecologische zone, die vanaf 2003 is aangelegd: “Bij het riet bevindt zich een rustplaats voor vogels, vissen en vlinders. Karekieten, zwaluwen, soms de koekoek en het ijsvogeltje zie je hier. Mijn dag is goed als ik onderweg een ijsvogeltje zie.”

Tineke is geboren in Groningen en kwam zo’n veertig jaar geleden naar de Achterhoek. “Eigenlijk woon ik in de Liemers, maar ik wil Achterhoeker genoemd worden. Achterhoekers zijn net zo nuchter als Groningers. Dat spreekt me aan. Ze is assistent-gouverneur voor de Achterhoek bij de Rotary en trots op de streek. “Wat ze hier presteren met de maakindustrie en wat er hier met de handen uit de mouwen voor elkaar gekregen wordt door samen te werken. Dat is super, gewoon Achterhoek.”

“Wat ze hier presteren met de maakindustrie en wat er hier met de handen uit de mouwen voor elkaar gekregen wordt door samen te werken. Dat is super, gewoon Achterhoek.”

- Tineke Hilgenga

Tineke is met plezier zo’n zes jaar vrijwilliger op de Iesselganger. “Om gids te worden moet je het concept van de Iesselganger natuurlijk aanspreken. Als je je aangemeld hebt via de VVV Oude IJsselstreek en contact hebt gehad met Herman Schreur ga je een aantal keren mee met een ervaren gids. Die begeleidt je. Je weet waarschijnlijk al het een en ander van de omgeving en verdiept je er verder in door een standaard gidsenmap waarin essentiële gegevens staan. Ook door verhalen van andere gidsen breid je je kennis uit. En natuurlijk vertellen passagiers verhalen.”
Zes jaar gidsen. Wat brengt het? “Vriendschap tussen de vrijwilligers: de schippers, gidsen, en mensen die zorgen voor onderhoud, planning, catering en promotie. En natuurlijk enthousiaste passagiers die vanaf de boot de Oude IJssel, het Achterhoekse coulisselandschap en de prachtige rivieroevers op een heel andere manier zien dan op de fiets.”

Als passagier biedt de Iesselganger verschillende tochten vanaf de steiger in Ulft bij de DRU of vanaf de steiger in Terborg. Zo zijn er de reguliere rondvaarten van een of twee uur op zaterdag en zondag en in de vakanties ook op woensdag. Er zijn exclusieve boottochten voor een eigen gezelschap en  daarnaast worden er twee excursies verzorgd: naar kasteel Kemnade en  kasteel Wisch. Eens per jaar is er een moederdag- en een vaderdagtocht, met een muzikale aubade en twee keer per jaar vaart de Iesselganger uit voor een sfeervolle midzomeravondtocht, waarbij de verhalen van de gids worden afgewisseld met liedjes in het dialect door een streekzanger.

Informatie is te vinden op www.iesselganger.nl. Direct online boeken en betalen kan ook via deze site of bij het kantoor van de VVV Oude IJsselstreek.

Tineke Hilgenga op de Iesselganger. Foto: Josée Gruwel

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.