Trail-routes Achterhoek, Gelderland

Niet alleen voor hardlopers!

In de Achterhoek, één van de Gelderse Streken, vind je vele trail-routes, speciaal uitgestippeld voor hardlopers die graag de gebaande en verharde paden links laten liggen. Maar deze routes zijn niet alleen geschikt voor fanatieke hardlopers. Ook voor getrainde wandelaars zijn ze het ontdekken waard!

De Achterhoek is een van de Gelderse regio’s waar trailrunnen sterk in opkomst is. In samenwerking met Mud Sweat Trails en lokale trainrunners zijn er meerdere trail-routes in de Achterhoek uitgestippeld. Deze GPX-routes zijn ook heel geschikt voor wie van een stevige langeafstandswandeling over onverharde wegen houdt. 

Als hardloper of wandelaar moet je zeker de volgende gebieden en trails eens uitproberen:
1. De Lochemse Berg – Voor wie van flink klimmen houdt!
2. Montferland – Ook hier vind je pittige klimmetjes, maar ook prachtige afdalingen met zicht op de open velden.
3. De Kruisbergse Bossen – Door de sparrenbossen en vennen waan je je hier even in Scandinavië.
4. De Needse Berg –Zand- en kleiafgravingen hebben hier gezorgd voor uitdagende klimmetjes en een heel diverse flora en fauna. 
5. De treintrail tussen station Zutphen en station Vorden - Stap in Hanzestad Zutphen uit de trein om via het riviertje De Berkel de Hanzestad te verlaten. Via bossen en landgoederen kom je na 27 kilometer uit bij station Vorden. Je kunt ook doorlopen tot station Ruurlo, dan wordt je route in totaal 42 kilometer lang. 

Kijk voor een overzicht van alle routes op outdoorachterhoek.nl/Trail-routes

Meer wandelmogelijkheden

Ook als je je liever niet via de navigatie op je telefoon laat leiden, heb je in de Achterhoek een keur aan wandelmogelijkheden. Er zijn namelijk ook veel bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Bij de lokale VVV’s en Toeristische Informatiepunten (TIP’s) zijn vier handige deelkaarten verkrijgbaar waarop het wandelnetwerk staat. Voor een meerdaagse wandeltocht loop je van hotel naar hotel en laat je je bagage gratis vervoeren. 

Tip!

“Kun je geen genoeg krijgen van wandelen over onverharde paden? En draai je je er hand niet voor om om al balancerend over een balk naar de overkant van een sloot te komen of midden tussen de koeien te lopen? Dan zijn klompenpaden echt iets voor jou! In de Achterhoek zijn meerdere van dit soort paden te vinden!”