Officieuze stadspromotor

Gerard Albers

Doesburg heeft zijn ‘gasten’ verrassend veel te bieden 

DOESBURG – Met ruim 11.000 inwoners is Doesburg een relatief kleine Hanzestad. Toch valt hier voor toeristen en dagjesmensen opvallend veel te doen, te zien en te beleven. “Ik ben best trots dat Doesburg zoveel te bieden heeft”, zegt Gerard Albers (73). Hij maakt er een sport van om zijn stad op alle mogelijke manieren te promoten.

“Met Stadshotel Doesburg hebben we een prachtig hotel aan de IJssel, Camping IJsselstrand ligt in de uiterwaarden en het barst in Doesburg van de Bed and Breakfasts. Rond de stad liggen heel mooie fietspaden en je kunt hier ook prima vissen. Dit is een belangrijke reden waarom er zoveel Duitsers naar Doesburg komen”, zegt Albers.

Lalique Museum Nederland

Het culturele aanbod van het Hanzestadje is volgens de officieuze stadspromotor vergelijkbaar met dat van een stad met 30.000 inwoners. Albers: “We hebben alleen al zes of zeven musea waaronder een Zilvermuseum, Mosterdmuseum en Speelgoedmuseum. Het Lalique Museum Nederland (gewijd aan de beroemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique, red.) wordt dit jaar uitgebreid naar De Commanderij en zal daarna een nog grotere publiekstrekker worden. Ook mensen met een rolstoel of scootmobiel kunnen dan de grote collectie bewonderen.” 

Albers was vele jaren een bekende ondernemer in Doesburg. Tot 2008 had hij een schildersbedrijf. Van 2010 tot 2018 vervulde hij de rol van CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad. Daarna maakte hij de overstap naar de Stadspartij waarvoor hij zich tot op de dag van vandaag met veel plezier inzet.

Dankzij zijn goede reputatie en omvangrijke netwerk weet Albers precies hoe in Doesburg de hazen lopen en wie hij voor vragen en verzoeken moet benaderen. Hij treedt ook regelmatig op als tussenpersoon om in zijn ogen positieve ontwikkelingen voor zijn stad mogelijk te maken.

Samenwerking

“Ik zie toeristen en andere bezoekers van Doesburg meer als gasten en gasten moet je gastvrij verwelkomen”, zegt Albers. “We zitten hier heel centraal. Om ons heen hebben we de Veluwe, Achterhoek, Montferland en ook Duitsland is dichtbij. Ik vind dat we daarom één bolwerk moeten vormen met de Hanzesteden. Voor de belangenbehartiging van deze streek zijn wij ook afhankelijk van de Euregio. We moeten nog nadrukkelijker de samenwerking zoeken.” 

IJssel

Albers vindt dat Doesburg de afgelopen jaren grote stappen heeft gezet om meer toeristen/bezoekers te lokken. Zo is de volledige historische binnenstad opgeknapt en zorgt de vrijwillige afvalbrigade ervoor dat alles er keurig uitziet. Persoonlijk ziet Albers vooral nog groeikansen door ‘de IJssel meer te verbinden met het achterland’. “We moeten zorgen dat er meer rederijen hun boten met toeristen laten aanmeren in onze haven.”

Evenementenstad

Doesburg is een echte evenementenstad. Voorbeelden zijn: Verrassend Doesburg op 14, 15 en 16 juli; Doesburg Jazz (tweede weekend november) en de Trotsmarkten (de laatste twee van dit seizoen zijn op 2 juli en 6 augustus). Andere evenementen die volgens Gerard Albers beslist ook aandacht verdienen, zijn de 26e Internationale Openlucht Fotografica Markt in de binnenstad op 20 augustus en de Doesburgse Kadedagen op 16 en 17 september. 

Kijk voor meer informatie op: https://bezoek-doesburg.nl/.

 Foto: Rudi Hofman

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.