Weg van de gebaande paden...

Ontdek je de mooiste plekjes!

Hou je van hard fietsen over onverharde paden? Dan moet je zeker komen gravelbiken in de Achterhoek! Je komt geen stoplichten of auto’s tegen, maar ontdekt wel geweldige plekken waar je anders niet snel komt.

De Achterhoek kent een afwisselend coulisselandschap, met uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en prachtige heidegebieden. Niet zo gek dus, dat de Achterhoek de laatste jaren is uitgegroeid tot ultieme buitensportbestemming. Je kunt er naar hartenlust mountainbiken, trailrunnen of paardrijden. En de vele oude tractorpaden, harde zandpaden en gravelstroken lenen zich ook perfect voor gravelbiken. 

Gravelbikeroutes in de Achterhoek

De laatste jaren zijn er veel nieuwe gravelbike routes in de Achterhoek bij gekomen. Je volgt ze heel eenvoudig, door een GPX-bestand te downloaden en in je navigatie te zetten. Mijn persoonlijke tips:

  1. De omgeving van Winterswijk. In het coulisselandschap met karakteristieke scholtenboerderijen liggen relatief veel onverharde paden.
  2. Montferland. Hier zijn maar liefst vier nieuwe gravelroutes ontwikkeld, die allemaal rondom het Bergherbos gaan. De langere routes nemen je mee naar de Liemers en de Eltenberg, net over de grens met Duitsland. De vier routes starten in Zeddam. 
  3. Het laatste weekend van september wordt in de omgeving van Lochem de Strade Bianche Achterhoek georganiseerd: een sportieve toertocht voor gravelriders. Enkele eerdere verreden routes kun je downloaden als GPX en het hele jaar rijden. 

Kijk voor meer inspiratie en routes op outdoorachterhoek.nl/gravelbiken

Tip!

“Wist je dat er ook speciale fietstassen zijn voor op je gravelbike? Maar als je het driedaagse gravelarrangement boekt, hoef je je niet druk te maken over je bagage. Die wordt gratis voor je van het ene hotel naar het andere vervoerd. Met deze gravelbiketour overnacht je in twee luxe hotels en fiets je twee geweldige gravelbikeroutes door de Achterhoek.”