Het Achterhoekse wildseizoen

Tijdens het wildseizoen is de Achterhoek misschien wel op z’n mooist. De uitgestrekte bossen en de landgoederen bij de kastelen betoveren je met hun kleurenpracht. De streek dompelt je onder in een heerlijk seizoen. Mét natuurlijk de bijbehorende culinaire traditie van het wild eten in de Achterhoek. 

We leven in zeer drukbevolkt land, maar desondanks leeft er in de Achterhoek nog steeds veel wild. Dat is het gevolg van zorgvuldig natuur- en wildbeheer. Ook de jagers dragen hier al generaties lang hun steentje aan bij door het verzorgen van hun jachtveld gedurende het hele jaar. Zij scheppen de nodige rustplaatsen voor het wild, leggen fauna-akkers aan waar de dieren rustig en ongestoord kunnen foerageren, inventariseren en houden toezicht, voorkomen wildschade en bejagen sommige wildsoorten in bepaalde perioden van het jaar. Wie door het kenmerkende coulisselandschap van de Achterhoek struint, kan wilde eend, houtduif, haas, fazant, konijn of ree tegenkomen op akkers en velden en in bossen. En hier en daar een wild zwijn in de buurt van Winterswijk.

In de Achterhoek vind je een mooie afwisseling van bossen, velden en akkers. Daardoor hebben de dieren veel verschillende kruiden en zaden tot hun beschikking. Ze voelen ook geen stress, want er is altijd voedsel in overvloed. Al deze facetten hebben een gunstige invloed op de smaak en de malsheid van het vlees.  

De traditie van het jachthoornblazen is rond 1800 ontstaan. De jachthoorns werden gebruikt om tijdens de jacht met elkaar te communiceren in het landschap. In de Achterhoek wordt deze traditie nog steeds voortgezet. Er zijn verschillende signalen, bijvoorbeeld om een eetpauze aan te kondigen, om elkaar te waarschuwen of om te vragen om een jachthond. Een jachthoorn heeft kilometers ver bereik. Maar ook aan het einde van de jacht hebben de jachthoornblazers een belangrijke rol. Al het geschoten wild wordt dan mooi neergelegd, dat heet ‘tableau maken’. Alle jagers en drijvers gaan eromheen staan en vervolgens brengen de jachthoornblazers een eerbetoon aan het wild en de natuur. Elke diersoort heeft daarbij een eigen signaal.

Bezoek Wildetenindeachterhoek.nl voor aantrekkelijke wildarrangementen