Fotoroute Borculo

Borculo

2.00 Km 00:30 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

11 fotogenieke plekken in Borculo!

Volg de route en ontdek de mooiste plekjes van Borculo. Je wandelt door pittoreske straatjes, ziet de mooiste spiegelingen op het water en leert meer over het heden en verleden van dit bruisende stadje. Schiet onderweg de mooiste kiekjes en deel ze op social media via #fotorouteborculo of #beleefberkelland

Praktische informatie

Borculo kent meerdere parkeergelegenheden. In het centrum gebruik je de blauwe parkeerschijf. Je start de route vanaf de Joriskerk, schuin tegenover VVV/TI Borculo aan de Hofstraat 5. Aan de Hofstraat liggen enkele parkeerplaatsen. De route is circa 2 km lang. Inclusief het maken van foto’s duurt de wandeling zo’n 40 minuten.

Dit ga je zien:

1. Joriskerk
De Joriskerk werd gebouwd in de 16e eeuw, maar daarna ook meerdere malen verwoest. Zo ook tijdens de stormramp in 1925. Eén van de beelden rond de kerk is geplaatst ter nagedachtenis aan de ramp. Ook vind je er een beeld van Willem van Oranje en een Stadsplattegrond. In de ramen van de kerk vind je prachtig glas-in-lood! 

2. Synagoge
De synagoge was tot eind 1941 een gebedsruimte voor de Joodse gemeenschap. Als gevolg van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw eind 1941 door brandstichting onbruikbaar voor gebedsdiensten. Het bouwwerk heeft neoclassicistische invloeden, waardoor het met zijn bogen en zuilen sterk doet denken aan Griekse en Romeinse bouwkunst.

3. Hofweidebrug
De naam van de brug verwijst naar de Hofweide, de vroegere weide van het Hof, waar bijvoorbeeld de vrouwen de was lieten bleken in de zon. Komend vanaf het centrum heb je een mooie doorkijk op de brug. Ook vormt de brug samen met de treurwilgen een prachtige spiegeling op het water. 

4. Brug richting de Veemarkt
Op de brug heb je een mooi fotomoment: pittoreske halfhouten woningen, met spiegelende bruggen en treurwilgen op het water!

5. Kristalmuseum
Je kijkt uit op het voormalig gemeentehuis van Borculo. Vandaag de dag vind je in het pand het Kristalmuseum. Naast het pand zie je de Muraltbrug: een ophaalbrug die in 2010 aangelegd is om de oude Berkeltak in Borculo beter bevaarbaar te maken.

6. Bruggetje naar ‘Het Eiland’ met zicht op Joriskerk
Wat ons betreft één van de mooiste fotolocaties in Borculo. Je hebt een mooie doorkijk op de Joriskerk, door een voor Borculo typerende houten brug omgeven door groen aan het water. 

7. Schutsluis
De sluis is één van de laatste overblijfselen van de voorbije Berkelscheepvaart. Je ziet hier het beeld van Willem Keizer staan. Hij was de laatste Berkelschipper en woonde in een oud huisje aan de Korte Wal. Hier werden eens per jaar de ‘zompen’ aan land getrokken, schoongemaakt en geteerd.

8. Watermolen
Waar de Lange Molenstraat overgaat in ‘Het Eiland’ begeef je je op een historisch pleintje met oude molenstenen en zicht op de watermolen, die in 1552 al beschreven werd. Wanneer je je omdraait word je verrast  door een idyllisch plaatje, gevormd door de vele spiegelingen op het water!

9. Spuithuis
Aan de Korte Wal, één van de mooiste straatjes van Borculo, vind je het markante Spuithuis. Vroeger was hier de lokale brandweer gevestigd. Het pand dateert uit de 16e eeuw. Boven de middelste deur staat het wapen van Borculo afgebeeld.

10. ’t Rondeel
Komend vanaf de Hoflaan heb je direct aan je rechterhand prachtig zicht op het water. Wanneer het windstil is, is er een spiegeling van bootjes en wuivende takken te zien! Op dit voorterrein van het kasteel werd vroeger met paarden van de stoeterij getraind.

11. De Hofpoort
Aan de straatzijde van het pand van VVV/TI Borculo zie je de oude Hofpoort. De poort gaf ooit voetgangers toegang tot de binnenplaats van het kasteel. Het dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw.

Laat je inspireren door de foto’s. We zijn erg benieuwd naar jouw kiekjes! Deel ze via #fotorouteborculo of #beleefberkelland en wie weet zie je ze terug op de Instagram- of Facebookpagina van Beleef Berkelland.

Veel wandelplezier!

Lees meer
Cultuur
Beschreven

VVV Borculo

Hofstraat 5
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route