Beleef

Gemeente Bronckhorst

Verrassende plattelandsgemeente

Bronckhorst is een verrassende plattelandsgemeente in de Achterhoek. Rijk bedeeld met natuurschoon; bossen, uitgestrekte weilanden en water wisselen elkaar af. Maar de gemeente is ook bekend om de vele prachtige kastelen en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. In 2018 is Bronckhorst benoemd tot wandelgemeente van het jaar. En dat is niet voor niks, er zijn talloze prachtige wandelroutes die u kennis laten maken met het veelzijdige landschap. Met kinderen eropuit? Er zijn ook leuke kinderroutes. De verschillende wandel-, fietsroutes en informatie zijn te verkrijgen bij de VVV Vorden, TIP Zelhem, TIP Drempt Hummelo Keppel, VVV Steenderen, TIP Hengelo - Keijenborg en diverse ondernemers.

De gemeente ligt tussen steden Zutphen en Doetinchem. De IJssel vormt de westgrens. Met een oppervlakte van ruim 28.000 ha is Bronckhorst één van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. In 2018 is de gemeente Bronckhorst benoemd tot Wandelgemeente van het jaar! Hierbij horen natuurlijk prachtige wandelroutes bij die je in Bronckhorst kunt belopen. Deze routes zijn te zien op de pagina Bronckhorst Wandelgemeente van het jaar!

Vorden

Vorden is een levendig dorp met gezellige restaurants en wordt ook wel het kastelendorp genoemd. De bosrijke omgeving is omringt door kastelen, landgoederen en pachtboerderijen. De Achtkastelen route is een begrip in Vorden en bestaat al meer dan 100 jaar. Deze fietsroute komt langs de mooiste kastelen en landgoederen die de omgeving rijk is, onderweg zijn er genoeg leuke plekken om te genieten van een kop koffie of lunch. 

Website VVV Vorden

Zelhem

Zelhem ligt in het Hart van de Achterhoek. Of je gezellig wilt winkelen, cultuur wilt snuiven of een terrasje wilt pakken, het kan allemaal in Zelhem. Vanaf de Langenberg, voorheen een vuilstort en nu een wandelgebied, is het prachtige coulisselandschap te bewonderen. Omgeven door de bossen van landgoed ’t Zand en de Slangenburg. Wie in Zelhem komt kan niet om Smoks Hanne heen, het beroemdste kruidenvrouwtje van de Achterhoek. Op vele plaatsen in het dorp vind je Smoks Hanne terug en vele lekkernijen zijn naar haar vernoemd. 

Toeristische gids Zelhem e.o. Website TIP Zelhem

Bronkhorst

In Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, lijkt het net alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Bijna het hele stadje bestaat uit monumenten, je vindt er prachtig gerestaureerde gebouwen en boerderijen. Je kunt er heerlijk rondkijken in de knusse winkeltjes of kunst bewonderen in de verschillende galeries.  De directe omgeving kenmerkt zich door het IJssellandschap waar op diverse plekken de oude rivierlopen nog zichtbaar in het landschap zijn. Vanaf Brummen is het stadje met een pontje te bereiken.

Toeristische gids Steenderen e.o. Magazine Lochem & Bronckhorst

Drempt , Hummelo en Keppel

‘Kom maar Achterom” , zet je klompen (of schoenen) maar bij de achterdeur en kom binnen. Kenmerkend voor de gastvrijheid in deze omgeving. Rondom Hummelo, Drempt en Keppel zijn prachtige wandel- en fietsroutes, waardoor je de mooiste plekken ziet. Kasteel Keppel laat je vroegere tijden beleven, de Oude IJssel leent zich uitstekend voor een boottochtje en in de verschillende galeries kun je kunst bekijken. 

Magazine achterommetjes Drempt, Hummelo, Keppel

Hengelo GLD

Hengelo (Gld) is het centrum van de gemeente Bronckhorst en staat van oudsher bekend om de paardenmarkten, -keuringen en motorevenementen. De directe omgeving leent zich uitstekend om mooie wandelingen en fietstochten te maken. Voor motorliefhebbers is het ook goed vertoeven in en rondom Hengelo. Er worden diverse evenementen georganiseerd voor de sportieve en recreatieve motorrijder, waaronder de motorraces op het wegcircuit Varssel.