Beleef

Gemeente Bronckhorst

Verrassende plattelandsgemeente

Bronckhorst is een verrassend stukje Achterhoek. Bijna nergens vind je zo’n afwisselend landschap als hier. Bossen, uitgestrekte weilanden en water wisselen elkaar af. Opvallend zijn de vele kastelen en landgoederen in deze omgeving. De eeuwenoude landgoederen liggen verspreid in het prachtige coulisselandschap. Je ervaart hier de geschiedenis van de streek. Monumentale boerderijen die al eeuwen bij het landgoed horen, lanen met oude bomen die de indrukwekkende toegang vormen en prachtige romantische tuinen die je kunt bezoeken.

Statige kastelen en buitenplaatsen

De regio staat bekend om haar prachtige kastelen. Wist je bijvoorbeeld dat het kastelendorp Vorden maar liefst acht kastelen telt? Maar ook op andere plekken kom je statige landhuizen, kastelen en buitenplaatsen tegen. Sommige zijn te bezichtigen, anderen van een afstandje te bewonderen. Kasteel Vorden is het oudste nog bewoonde kasteel van Nederland. Hier kun je zelf (met een audiotour) ronddwalen door de keldergewelven en geheime gangen van het kasteel. Ook Landgoed Hackfort is de moeite waard om te bezoeken met zijn indrukwekkende kasteel en oude watermolen.

Eeuwenoude (Hanze) stadjes en sfeervolle dorpen

Bronckhorst is gelegen tussen Doetinchem en de prachtige Hanzestad Zutphen. Ook het sfeervolle Hanzestadje Doesburg is dichtbij. In het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, gelegen aan de IJssel heb je het gevoel dat je in een openluchtmuseum loopt. Prachtige gerestaureerde gebouwen en boerderijen en monumenten zijn het decor van dit eeuwenoude stadje. 

In Bronckhorst vind je verschillende dorpen met elk hun eigen identiteit. Hummelo is de bakermat van de bekende rockband Normaal, in de dorpskern staat een standbeeld. Jaarlijks weten vele kunstliefhebbers het dorp te vinden door het evenement Vive la France. Je vindt in Hummelo en Laag-Keppel diverse galeries. In Zelhem heb je vanaf de Langenberg een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je heerlijk eten bij één van de gezellige restaurants. In het dorp Vorden is het goed vertoeven op de vele terrassen. Rondom kasteel Vorden wordt elk jaar het festival Manana Manana georganiseerd. Motorrijders kunnen hun hart ophalen bij de jaarlijkse motorraces op het wegcircuit Varssel  in Hengelo. Ook is de omgeving erg geschikt voor tochten voor de recreatieve motorrijder  

Wandelen over eeuwenoude landgoederen

Bronckhorst kent een uitgebreid wandelnetwerk. In 2018 is Bronckhorst verkozen tot wandelgemeente van het jaar en dat is niet voor niks. Je kunt kiezen uit verschillende lokale ommetjes die je de mooiste stukjes natuur van de omgeving laten zien. Wandel langs de Oude Ijssel bij Laag-Keppel en geniet van een adembenemend uitzicht op kasteel Keppel of ervaar het typische coulisselandschap bij Vierakker en loop over oude (kerkepaden). Het bekende Pieterpad en Trekvogelpad doorkruisen beiden een groot deel van Bronckhorst en kruisen elkaar in het 8-kastelen dorp Vorden.

Fietsen langs de (oude) IJssel, over oude zandwegen en langs kastelen

Ook voor fietsers is dit deel van de Achterhoek een aanrader. Je kunt via het fietsknooppuntennetwerk je eigen route samenstellen of kiezen uit éen van de vele fietsroutes. In het kastelendorp Vorden begint bijvoorbeeld de bekende 8-kastelen route, waarbij je kennismaakt met de indrukwekkende kastelen in de omgeving. Fiets vanaf het stadje Bronckhorst langs de (oude) IJssel naar Hummelo en Laag-Keppel of ontdek de mooie bospaden, heidevelden en zandvlaktes van landgoed het Zand bij Zelhem en Hengelo. 

Meer toeristische informatie, fiets- en wandelroutes zijn verkrijgbaar bij de VVV en toeristische informatiepunten of via achterhoekseroutes.nl

Meer informatie over omgeving Vorden Meer informatie over omgeving Zelhem Meer informatie over omgeving Hengelo Keijenborg